Monumente istorice din România, incluse în lista "Celor mai periclitate 7 situri" din Europa în 2014

Data publicării:
transilvania4 1 1

Biserici de lemn din România, reabilitate FOTO www.romanian-holidays.ro

Experţii principalei organizaţii europene de patrimoniu din Europa, Europa Nostra, şi ai Institutului Băncii Europene de Investiţi au venit în România pentru o misiune de trei zile privind salvarea bisericilor de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei incluse în lista "Celor mai periclitate 7 situri" din Europa în 2014, ca urmare a unei nominalizări făcute de Fundaţia Pro Patrimonio.

"Nu este o mândrie să fii nominalizat printre siturile cele mai periclitate, ar fi fost mai bine să nu existe situri periclitate, pe de-o parte. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că vizibilitatea pe care o dă acest titlu, să fii nominalizat în cele 7 situri periclitate din Europa (...) înseamnă să fii vizibil. Să fii vizibil înseamnă la un moment dat să poţi să ai conexiuni şi conexiunile acestea să te ajute să procuri fonduri, specialişti, să fii introdus la un moment dat într-un program naţional sau internaţional. Deci, este un lucru foarte important", a declarat arhitectul Şerban Sturdza, la o conferinţă de presă care a avut loc joi, la sediul Ordinului Arhitecţilor din România.

Herman Fabini, membru al consiliului ştiinţific al Europa Nostra, şi Peter Bond, reprezentantul Institutului Băncii Europene de Investiţii au participat la această misiune. Jan Kurek, un expert recunoscut în arhitectura religioasă şi construcţii, profesor asociat la Universitatea de tehnologie din Cracovia, a participat, de asemenea, la vizită. Domeniile de cercetare în care s-a specializat includ construcţiile din lemn, clădirile istorice din lemn, tehnologia clădirilor, fizica clădirilor şi arhitectura ecologică. Vicepreşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, arhitectul Şerban Sturdza, şi arhitectul Raluca Munteanu au reprezentat ONG-ul partener.

La conferinţa de presă de joi au participat Şerban Sturdza, Peter Bond şi Jan Kurek. Aceştia au vorbit despre programul "Cele mai periclitate 7 situri", care a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, alături de Institutul Băncii Europene pentru Investiţi, ca partener fondator, şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, ca partener asociat. Cu acest nou program de lobby, organizaţia doreşte nu numai să identifice cele mai ameninţate monumente şi situri din Europa, dar şi să lanseze un apel la acţiune. Prin echipele multidisciplinare de experţi care sunt trimise pentru a vizita siturile selectate împreună cu partenerii locali, Europa Nostra încearcă să contribuie la găsirea de soluţii viabile şi sustenabile pentru viitor.

De asemenea, s-a discutat despre proiectul "60 de biserici din lemn", care are ca obiectiv salvarea şi conservarea patrimoniului rural din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei, reprezentat de bisericile de lemn de cimitir, parţial sau total abandonate, toate clasate ca monumente istorice, datate între secolele al XVII - XIX-lea. Proiectul a fost iniţiat în 2009 de arhitectul Şerban Sturdza şi se desfăşoară cu ajutorul a peste 100 de tineri cu profesii diferite, majoritatea voluntari.

Despre numele proiectului, Şerban Sturdza a declarat: "Este un nume generic. În fiecare dintre aceste regiuni sunt între 50 şi 80 de biserici de lemn şi noi am ales cifra de 60 ca să dăm o imagine asupra importanţei lor ca grup, nu ca obiect individual şi ca elemente care fac parte dintr-un peisaj cultural foarte important. Indiferent cât de mult va dura această acţiune, cifra de 60 nu se va schimba (...), pentru că de fiecare dată intră o altă biserică în acest program, pentru că sunt foarte multe care mai aşteaptă şi au nevoie de intervenţii", a declarat arhitectul Şerban Sturdza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri