Muzeul Brâncuși nu-și găsește locul: Fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu sau într-o casă în care sculptorul a locuit un an

Data publicării:
muzeu constantin brancusi

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a făcut propunerea ca muzeul să funcționeze în fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu de la Târgu Jiu pentru că acolo funcţonează acum o parte a Muzeului Judeţean unde sunt expuse în special tablouri ale pictorilor din Oltenia.

Consilierii Opoziţiei nu sunt de acord ca muzeul să funcţioneze în fosta casă a lui Nicolae Ceauşescu: „În timpul epocii de aur, de coloana fără sfârşit s a tras cu tractorul, au vrut să o dărâme”.

„Inițial, clădirea a fost construită cu destinație de casă de oaspeți pentru Ceaușescu, iar în 1993 a intrat secția Muzeului Judeţean în această clădire. Nu văd în momentul de faţă în ce clădire ar putea fi mutată această secție”, a spus Carmen Şocu, referent la Muzeul de Artă din Târgu Jiu.

Consilierii Opoziţiei au propus ca Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi să funcţioneze în casa în care artistul a locuit timp de un an. Atunci lucra la operele Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. În curtea casei există şi acum una dintre primele variante ale Mesei Tăcerii. Casa-monument istoric este, însă, locuinţa de protocol a şefilor Consiliului Judeţean.

Reporter: La Casa Gănescu ce se întâmplă acum? Ce este?

Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj: La parter sunt trei camere de protocol.

Reporter: Pentru cine? Pentru consiliul județean?

Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj: Da.

„Niciodată, nici gorjenii și niciun român n-ar fi de acord să îl duci pe Constantin Brâncuși în casa lui Nicolae Ceaușescu”, a spus Dan Vâlceanu, consilier judeţean.

La Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi, turiştii vor vedea lucrări ale marelui artist într-un tur virtual, dar şi documente şi diferite mărturii despre personalitatea şi viaţa sculptorului. Începând de anul viitor, 19 februarie, ziua de naştere a sculptorului, va deveni sărbătoare naţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri