Obiecte personale ale lui Constantin Brâncuşi vor fi scoase la licitaţie

Data publicării:
brancusi_crop

Casa de licitaţii Artmark va scoate la vânzare haine, diverse obiecte personale şi de atelier care au aparţinut marelui sculptor Constantin Brâncuşi, într-o licitaţie care va avea loc pe 27 septembrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă din strada C.A. Rosetti nr. 5 din Bucureşti, informează News.ro.

brancusi_crop

O expoziţie dedicată acestori loturi va fi deschisă pe 15 septembrie. Printre loturile scoase la vânzare se numără haine, obiecte personale şi de atelier, ce au aparţinut meşterului Constantin Brâncuşi, a anunţat Artmark. 

”Prin organizarea acestui eveniment Artmark îi încurajează pe viitorii cumpărători să contribuie prin achiziţii nu doar la Campania de subscripţie publică pentru «Cuminţenia Pământului», ci şi la constituirea unui nucleu pentru un viitor muzeu dedicat omului şi artistului Constantin Brâncuşi”, se arată în comunicatul transmis de casa de licitaţii.

Colecţionarul Emilian Radu şi casa de licitaţii Artmark vor dona o parte din câştigul licitaţiei în beneficiul campaniei publice de achiziţionare a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat la 1 septembrie că suma strânsă din donaţii pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, pentru care s-a iniţiat o subscripţie publică, a ajuns la 694.960 de euro.

Achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi se poate face printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice, până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907 şi aparţine Patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.

”Cuminţenia Pământului” e realizată în calcar crinoidal şi se ştie că Brâncuşi a folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières. În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri