Opt sculpturi ale lui Brâncuși, expuse timp de un an la muzeul Guggenheim

Data actualizării: Data publicării:
muse-la-muse

Opt sculpturi ale lui Brâncuși, printre care „Muza”, „Adam și Eva” și „Miracolul”, aflate acum în depozitele Muzeului Solomon R. Guggenheim, vor fi expuse în perioada 17 martie 2017 -3 ianuarie 2018, informează Institutul Cultural Român de la New York, citat de News.ro.

„Muse (La muse)/ Muza”, 1912 (Sursă: News.ro)

„Muse (La muse)/ Muza”, 1912 (Sursă: News.ro)

Muzeul american, a cărui clădire a fost proiectată de arhitectul Frank Lloyd Wright şi inaugurată în 1959, dorește prezentarea sculpturilor realizate în lemn şi marmură.

Lucrările lui Brâncuşi care vor fi expuse sunt: „The Sorceress (La sorcière)/ Vrăjitoarea”, 1916-1924; „King of Kings (Le roi des rois)/ Regele Regilor”, cca. 1938; „Muse (La muse)/ Muza”, 1912; „Adam and Eve (Adam et Eve )/ Adam şi Eva”, 1921; „The Miracle (Seal [I]) (Le Miracle)/ Miracolul (Foca[I])”, 1930-1932;  „Flying Turtle/ Ţestoasa zburătoare”, 1940-1945; „Watchdog (Chien de garde)/ Câne de pază”, 1916; „Oak base/ Soclu de stejar”, 1920.

„În primele decenii ale secolului XX, Brâncuşi a creat un corpus de lucrări inovatoare, prin care a schimbat traiectoria sculpturii moderne. Pe parcursul acestei perioade, el a trăit şi a lucrat la Paris (...) Brâncuşi a devenit parte integrantă a acestor dezbateri, atât prin relaţiile sale cu alţi artişti ca Marcel Duchamp, Fernand Léger, Amedeo Modigliani şi Henri Rousseau, precum şi prin propria sa operă de pionierat. Aspiraţia de a exprima esenţa subiectelor sale prin forme simplificate şi predilecţia sa pentru tradiţii artistice diferite de cele ale Europei Occidentale l-au condus la noi abordări stilistice. În plus, modul său personal de a-şi prezenta operele, punând accentul, în egală măsură, pe lucrarea sculptată, dar şi pe soclu, precum şi pe interconexiunea dintre lucrări, în relaţie directă una cu alta, în loc de a fi concepute ca entităţi independente, a inaugurat noi modalităţi de percepere şi întelegere privind natura obiectului de artă”, scrie pe site-ul muzeului.

La mijlocul anilor 1950, Muzeul Solomon R. Guggenheim sub conducerea lui James Johnson Sweeney în perioada respectivă, a început colecționarea lucrărilor lui Brâncuși.

„La vremea când Sweeney îşi începea  mandatul de director, colecția era axată pe pictura «non-obiectivă». Sweeney a extins în mod semnificativ politica de achiziţii a muzeului şi către alte genuri şi tehnici, şi, în special, către sculptură. Interesul  Muzeului Guggenheim faţă de Brâncuşi pe parcursul acelor ani a mers dincolo de  priorităţile sale de colecţionare a operelor: în 1955, muzeul a organizat şi a găzduit prima expoziţie majoră a lui Brâncuşi”, apare pe același site.

Expoziţia se înscrie în strategia ICR New York de celebrare, în 2017, a 141 de ani de la naşterea, respectiv de comemorare a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuşi, dar şi pe agenda de diplomaţie publică şi culturală a Ministerului Afecerilor Externe, potrivit site-ului News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri