Sari la conținut

Păpuşile de caş afumat, tradiţie vie în munţii Vrancei

Dacă vă uitaţi bine la el, are forma unei păpuşi din lemn, capul, corpul şi picioarele”, prezintă o producătoare „păpușa de caș”.

Nu doar gustul caşului care are nevoie de 10 litri de lapte pentru un kilogram este mândria localnicilor din Negrileşti ci şi păpuşile. Se nasc din brânză proaspătă pusă în forme din lemn de paltin şi imprimate apoi cu semne decorative.

Cristina Avram, producător caş afumat: Trebuie făcute capul, picioarele şi apoi puse în păpuşar şi prelucrat. După ce l-am pus în formă aşa apare un păpuşar.

Ion Bodea, meșter popular: Acest păpuşar este făcut de 100 de ani, de tatăl meu şi am avut grijă de el. Din lemn de paltin prelucrat.

Ion Văsuian, primarul comunei Negrileşti: Aşa cum sibienii se mândresc cu poiana Sibiului, aşa negrileştenii se mândresc cu caşcavalul afumat.

Materie primă este din belşug. În Negrileşti sunt 15.000 de oi şi vaci. Creşterea animalelor este principala sursă de trai a localnicilor care vând kilogramul de caş afumat cu 30 de lei.