Patrimoniu tăiat și vândut

Data publicării:
trezaur statui taiate si vandute 21 09 2015

Opt busturi de patrimoniu, în valoare de peste 50.000 de euro, au dispărut din piețe publice în ultimii doi ani. Vorbim despre opere semnate de sculptori celebri, expuse în Timișoara, Iași, Arad sau Târgu-Jiu. Lucrările au fost înlocuite pe cheltuiala primăriilor, însă valoarea lor de patrimoniu nu va fi recuperată niciodată”, transmite corespondentul Digi24 Cătălin Petre.

Virgil Băbîi, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi: E o valoare pentru noi, în primul rând pentru Iași și este o valoare națională.

Sorin Predescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Timiş: Un bust de Jalea, care a fost tăiat şi returnat, nu mai este un bust de Jalea.

Trei busturi din bronz, care purtau semnăturile unor sculptori celebri, au fost furate chiar de sub ochii gardienilor, în Timişoara. Lucrările erau amplasate în locuri publice şi se aflau pe lista monumentelor istorice din oraş. Direcţia judeţeană de cultură susţine că în spatele fenomenului se ascunde de fapt un viciu al legii: orice monument amplasat într-o piaţă publică trebuie să primească aprobarea unei comisii ministeriale din Bucureşti.

Sorin Predescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Timiş: E disfuncţional, avem cam o sută şi ceva de municipii. Primarii preferă să considere multe dintre monumente, nu e cazul acestuia, care este pe lista monumentelor, preferă să le considere mobilier urban.

Bucăţile de bronz confiscate de poliţie vor fi topite şi remodelate, pe cheltuiala primăriei. Semnăturile marilor artişti vor fi înlocuite cu sigla unei turnătorii. Costurile vor depăşi 5.000 de euro, aşa cum s-a întâmplat la Iaşi, unde alte trei busturi, monumente istorice, au fost furate din centrul oraşului.

Autorii furtului au tăiat busturile şi au vândut aproape 180 de kilograme de metal la un REMAT din oraş. Angajaţii centrului de colectare sunt obligaţi de lege să anunţe poliţia doar în cazul în care bustul este întreg. Altfel, bronzul sau cuprul, metale valoroase, se vând fără restricţii.

O variantă a celebrei sculpturi „Flautistul”, semnată de Kurtfritz Handel şi evaluată la peste 20.000 de euro, a dispărut din Parcul sub Arini din Sibiu. Din neglijenţa muncitorilor care se ocupau de renovarea bibliotecii Astra, a dispărut bustul lui Octavian Goga, o lucrare din bronz care s-ar vinde la licitaţie cu peste 10.000 de euro.

Ion Pop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Sibiu: Atunci când se construia, un utilaj a lovit bustul, statuia a căzut de pe soclu și sigur că nu s-au gândit să o pună la loc sau să o păstreze, să o ocrotească. Au lăsat-o undeva lângă zid și probabil altcineva a luat-o pentru că era o statuie din bronz.

Bustul generalului Culcer a dispărut din Târgu-Jiu, portretul unui om politic din Arad a fost furat din centrul oraşului, la scurt timp după ce primăria a anunţat instalarea unui sistem inteligent de supraveghere video. Niciuna dintre lucrări nu a mai fost recuperată. În inventarele patrimoniului local au rămas dosarele de decont pe care le rezolvă primăriile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri