Pericol public în centrul istoric al Braşovului

Data publicării:
brasov-1

Consiliul Judeţean Braşov a vândut în 2012 clădirea cu 8,2 milioane de lei. Noii proprietari îşi doreau să ridice pe teren un hotel, un complex rezidenţial şi mai multe spaţii comerciale. Experţii au verificat structura de rezistenţă a imobilului şi au recomandat reparaţii capitale sau demolare.

Cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii ce spun?” întreabă reporterul.

„Dacă acest expert susţine că trebuie demolată în stare de urgenţă, trebuie demolată în stare de urgenţă. Nu avem aprobarea Direcției Județene de Cultură", răspunde Corina Necolau, managerul companiei care deţine clădirea.

Direcţia Judeţeană de Cultură nu le-a dat însă aviz proprietarilor să demoleze imobilul, după ce două ONG-uri din Bucureşti au cerut ca imobilul să fie declarat monument istoric.

"Ceea ce am făcut a fost să facem o cerere în regim de urgență către Direcția de Cultură pentru clasarea clădirii. În acest caz clasarea a fost acceptată,” spune Roxana Wring, Asociația Pro Domo.

La rândul ei, instituţia statului a depus o cerere în acest sens la Ministerul Culturii.

"Nu poate interveni (n.r. firma care deţine clădirea) să-i schimbe funcțiunea sau volumetria, să facă intervenții asupra lui, până când nu se cunoaște exact regimul juridic al acestei calități de monument istoric sau nu," declară Gheorghe Mitran, fostul director al Direcției Județene de Cultură.

Iar asta poate dura ani buni. E nevoie de o serie de evaluări, iar Direcţia de Cultură Braşov nu are banii necesari. Între timp, clădirea îşi continuă declinul. Bucăţi din acoperiş au început să se desprindă şi pot răni oricând un trecător.

Primăria recunoaşte că e periculos să te aventurezi pe trotuarul din faţa clădirii, dar nu-l poate amenda pe proprietar. Chiar dacă ar vrea, acesta nu ar putea face reparaţii, pentru că nu are avizul Ministerului Culturii.

Asteptăm ca proprietarul să facă demersuri pentru amplasarea unui sistem de protejare a trotuarului, un sistem cu schelă, astfel încât să se poată circula pe trotuar,” spune Sorin Toarcea, purtatorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a precizat pentru Digi24 că a făcut, la rândul său, recomandări dar, la fel ca Primăria, nu poate amenda un proprietar pe care îl ţine în loc lipsa unui aviz din partea Direcţiei de Cultură. În ultimele două săptămâni, Ministerul Culturii nu a răspuns solicitărilor Digi24 în legătură cu acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri