Peşteră de o importanță capitală pentru istoria omenirii, recreată în 3D

Data actualizării: Data publicării:
pestera lascaux

Câinele dispare brusc în interiorul unei găuri banale, acoperite de trandafiri. Dar această zi de septembrie 1940 era punctul de plecare al unei aventuri extraordinare.

Septembrie 1940, regiunea Aquitania, Franţa. Mergând pe urmele unui câine pe nume Robot, patru adolescenţi au descoperit ceea ce avea să devină una dintre cele mai importante mostre de artă rupestră din paleolitic: peştera Lascaux.

76 de ani mai târziu, faimoasele grote au fost recreate în cele mai mici detalii, cu ajutorul tehnologiilor 3D. Replica peşterii, denumită Lascaux 4, reprezintă munca a sute de artişti, arheologi şi specialişti în domeniul artei antice. Copiile picturilor rupestre au fost realizate cu ajutorul răşinilor acrilice şi al oţelului, pentru a reproduce cât mai fidel desenele cu animale create de oamenii de Cro-Magnon în urmă cu aproximativ 18.000 de ani.

Jurnaliştii de la postul de televiziune France 3 l-au însoţit în ansamblul-replică Lascaux 4 pe ultimul supravieţuitor dintre adolescenţii care au descoperit peştera originală: Simon Coencas, în vârstă de 90 de ani.

- Pe acolo v-aţi strecurat?
- Da, pe acolo. Şi când ne-am trezit în "sala cu tauri", am fost complet uimiţi.
- Desenele arată ca în amintirile tale?
- Da, arată exact cum mi le amintesc. Am impresia că sunt în peştera originală.

Proiectul Lascaux 4, deschis publicului din luna decembrie 2016, a fost iniţiat ca urmare a faptului că peştera originală NU mai poate fi vizitată.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Lascaux a devenit unul dintre cele mai căutate obiective turistice din lume. Însă căldura şi umiditatea excesive provocate de corpurile a milioane de vizitatori au dus la degradarea picturilor rupestre.

În anul 1963, ministrul culturii Andre Malraux a decis închiderea celebrei peşteri pentru conservarea patrimoniului.

Astăzi, la peste jumătate de secol de la descoperirea sa, Lascaux, obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO, este accesibil publicului DOAR în varianta...artificială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri