Pictorul din Iaşi care a vândut un tablou Vaticanului

Data publicării:
pictor

Dan Cumpătă este singurul pictor român care expune o lucrare a lui în micul stat suveran condus de Papa. Muzeul de la Vatican a vrut neapărat să aibă opera "Un semn de la Dumnezeu" printre capodoperele italienilor din epoca renascentistă sau barocă. Conaţionalul nostru este un nume care impresionează peste tot în lume. O galerie din Statele Unite l-a plasat pe locul 10 al celor mai buni artişti în viaţă din lume.

Între Leonardo da Vinci şi Caravaggio şi-a câştigat locul şi un pictor român: Dan Cumpătă. Tablolul lui „A Sign from God" a fost cumpărat în anul 2008 de Muzeul Vaticanului.

„Este o barcă cu nişte marinari care, mergând pe ape, probabil de zile şi zile, ajungând la capătul puterilor, se întorc către Divinitate, se întorc către cel care poate să ne mai salveze, cel care poate să le mai dea o şansă să supravieţuiasă, să ajungă din nou acasă,” spune Dan Cumpătă, pictor.

Doi ani şi jumătate a lucrat artistul pentru tabloul care poate fi admirat la Muzeul Vatican. Şi nu este sigura pictură care l-a facut celebru. Operele lui Dan Cumpătă au cucerit multe muzee renumite din lume.

Am lucrări la vreo şapte muzee din lume. Muzeul Marin al Statelor Unite a achiziţionat o lucrare, State Senat - Senatul a achiziţionat o lucrare, California Fire Museum a achiziţionat o lucrare foarte mare şi interesantă,” adaugă Dan Cumpătă, pictor.

Aşa se face că temuţii critici de artă, care pot desfiinţa cu un singur cuvânt un artist se înclină în faţa lui Dan Cumpătă.

Ce-a vrut, a realizat. Adică intenţia s-a transpus bine pe pânză într-un sens sensibil. Şi publicul care îl vede e impresionat,” spune prof. univ. dr. Mihai Păstrăguș, critic de artă.

Inspiraţia prinde culoare în multele ore petrecute în faţa şevaletului şi a pânzei. Dan Cumpătă o ştie şi vrea să transmită secretul şi altor pictori. A înfiinţat o asociaţie ce reuneşte 300 de membri şi în care cel mai tânăr artist are 12 ani. Vrea să ajute tinerele talente să devină cunoscute. Şi să distrugă un mit.

Eu nu cred în artistul sărac şi am să dovedesc că se poate. Şi, într-adevăr, am dovedit că se poate. Toată viaţa mea am trăit din artă,”precizează Dan Cumpătă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri