Politicienii, pro şi contra donaţiilor pentru ”Cuminţenia Pământului”

Data publicării:
cumintenia pamantului-1

 

Printre cei care au spus că nu vor dona pentru ”Cuminţenia Pământului” se numără preşedintele PSD, Liviu Dragnea,  fostul ministru al Culturii, senatorul ALDE Daniel Barbu, fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici sau fostul preşedinte Traian Băsescu. 

Fostul ministru al Culturii Daniel Barbu consideră că statul trebuie să cumpere opera lui Brâncuşi, menţionând că nu are de gând să doneze. ”Statul a cumpărat deja lucrarea, cunosc dosarul şi după părerea mea restituirea lucrării a fost frauduloasă. Luând act că e în proprietate privată, cred că statul are datoria să o cumpere. Nu e un preţ atât de mare ca să nu-şi permită Guvernul României. Se pare că e pur şi simplu un circ de doi bani să le ceri românilor bani”, a declarat Barbu, pentru News.ro. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a răspuns ”nu” atunci când a fost întrebat dacă a donat, în nume personal, pentru ”Cuminţenia Pâmântului”. "Nu. Dacă Guvernul consideră că e un obiectiv naţional, se poate face efortul, care nu e foarte mare, să se achiziţioneze. Asta a fost o acţiune strict populistă, care nu poate avea finalitate. Ajungem în situaţia în care nu se strâng toţi banii, ce se întâmplă cu banii? Cum se gestionează? se dau banii înapoi, se dau sms-urile înapoi?”, a declarat Dragnea. 

Şi fostul ministru al Finanţelor, social-democratul Eugen Teodorovici, spune că nu este de acord cu subscripţia publică şi consideră, la fel ca şi Dragnea, că suma de 6 milioane de euro nu va fi strânsă. ”Eu nu sunt de acord cu ea (n.r. - cu subscripţia publică) (…) Nu, nu voi dona”, a precizat Eugen Teodorovici.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat recent că procedura de achiziţie publică a sculpturii lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului” nu i se pare cea mai potrivită, opera trebuind cumpărată direct de către statul român. Întrebat dacă ar fi dispus să contribuie cu bani la subscripţia publică demarată de statul român pentru ”Cuminţenia Pământului”, Traian Băsescu a răspuns: ”Sincer, nu!”

De partea cealaltă, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că subscripţia lansată de Guvern este ”unul din lucrurile bune” făcute de acest Executiv şi îl susţine, motiv pentru care a donat pentru sculptură. 

”Da, am donat echivalentul a 100 de euro, adică 400 şi ceva de lei. Mi s-a părut important în contextul în care proprietarii doresc să-şi valorifice bunul şi având în vedere că, în România, Brâncuşi are prea puţine lucrări, cu toate că există. E o lucrare importantă care mi-ar plăcea să rămână în patrimoniul României  (...) I-am îndemnat pe toţi colegii mei din partid şi îi îndemn şi pe toţi cetăţenii. Sigur, nu trebuie la nivelul la care l-am făcut eu, dar eu cred că dacă facem o socoteală şi fiecare român ar dona un euro, s-ar strânge suma”, a declarat Tăriceanu, pentru News.ro. 

Europarlamentare PSD Viorica Dăncilă a declarat, pentru News.ro, că urmează să doneze şi că săptămâna viitoare va discuta cu eurodeputaţii români pentru ca fiecare dintre ei să facă acelaşi gest. Dăncilă nu a dorit să spună suma pe care ar urma să o doneze pentru Cuminţenia Pământului, precizând că oricare ar fi suma, ar putea fi interpretată.

”Voi dona pentru "Cuminţenia Pământului", cu toate că eu consider că acest lucru este de patrimoniu naţional şi nu trebuia luat printr-o donaţie. Trebuiau făcute  toate eforturile care să ne aducem în ţară ceva cu care ne identificăm şi cu care ţine de istoria noastră. Eu sper să reuşească să strângă suma, iar dacă suma totală nu va ajunge pentru ca Guvernul să ia "Cuminţenia Pământului", eu cred că Guvernul trebuie să îşi asume să aducă înapoi această operă remarcabilă. Pe mine mă nemulţumeşte această donare. Mi se pare că nu e normal ca atunci când avem o opera ca cea a lui Brâncuşi să o luăm printr-o donaţie. Eu cred că se putea face astfel încât să nu apelăm la diverşi oameni care să doneze. Cu toate acestea voi dona. O să avem o discuţie săptămâna viitoare cu colegii europarlamentari, astfel încât fiecare să doneze”, a spus Dăncilă. 

Secretarul general al PSD, Marian Neacşu nu s-a hotărât dacă va dona sau nu, dar consideră că Guvernul a făcut o ofertă mai mare decât ce au cerut proprietarii operei lui Brâncuşi.

”Nu, nu am făcut asta. Să ştiţi că mă gândesc la lucrul acesta în continuare. Eu nu cred că demersul acesta va avea succes până la capăt, în plus am serioase semne de întrebare determinate de faptul că oferta pe care statul român a făcut-o proprietarului e mai mare decât cererea lor iniţială. Din perspectiva asta, cred că lucrurile ar putea fi lămurite. Asta mie îmi ridică oarecare semne de întrebare. Deşi sunt foarte interesat ca opera  respectivă să rămână a românilor. Sunt preocupat de modalitatea prin care se va face acest lucru şi pe câţi bani”, a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu. 

Contactat de News.ro, fostul ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu nu a dorit să spună dacă va dona sau nu pentru "Cuminţenia Pământului", dar a susţinut că ”este foarte important că e o dezbatere pe patrimoniul României”. 

”E foarte bine că există o dezbatere pentru patrimoniul României. Mă bucur că a fost expusă la Banca Naţinală a României şi poate fi vizitată de cât mai mulţi români”, a spus Vulpescu.

Un oarecare scepticism faţă de succesul campaniei iniţiate de Guvern se regăseşte şi în tabăra liberalilor. Într-un interviu pentru News.ro, Alina Gorghiu îşi exprima temerile legate de succesul demersului subscripţiei publice. ”Îmi pare rău că nu a prins atât de mult campania făcută de Guvernul României. Este unul dintre proiectele bune pe care le-au făcut, dar le lansez public această provocare, şi i-am lansat-o şi primului-ministru cu altă ocazie, în privat. Gândiţi-vă că nu doar Cuminţenia Pământului este o operă care ar trebui să rămână în patrimonul cultural românesc. Avem în 2018 centenarul, 100 de ani de la Unire, Marea Unire făcută de Brătieni, făcută de liberali. Conacul de la Florica este scos la vânzare, este evaluat la aproximativ trei milioane de euro, dacă nu mă înşel, de Consiliul Judeţean, şi nimeni nu îşi pune problema că acest domeniu al Brătienilor trebuie să rămână în patrimoniul naţional”, spunea Gorghiu.

Un alt liberal, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a precuzat că a invitat-o săptămâna viitoare la comisie pe ministrul Culturii, Corina Şuteu, şi că se va discuta şi despre proiectul achiziţiei ”Cuminţeniei Pământului”.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului”, pentru care statul român a lansat o subscripţie publică privind strângerea sumei de 6 milioane de euro, a fost mutată, vineri, la Banca Naţională a României (BNR), după ce Muzeul Naţional Controceni, unde se afla din noiembrie 2014, a cerut încetarea contractului de comodat şi a predat-o proprietarilor de drept ai operei lui Constantin Brâncuşi.

Este necesară strângerea sumei de 6 milioane de euro până pe data de 30 septembrie 2016, pentru a completa cele 5 milioane de euro alocate deja de Guvernul României. Sumele pot fi donate în conturile anunţate de Ministerul Culturii, pe site-urile brancusiealmeu.ro şi cuminteniapamantului.ro.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri