Povestea procurorului Cristian Panait ajunge la Berlin

Data publicării:
cristian panait

Procurorul Cristian Panait fusese trimis la Oradea pentru a-l cerceta pe colegul său, procurorul Alexandru Lele, cel care îl reţinuse pe fiul prefectului de Bihor de la acea vreme. Aurel Tarău, cunoscut ca baron local, era sponsor al PSD, motiv pentru care Alexandru Lele considera că ancheta împotriva sa este o comandă politică.

O arestare în care nu a crezut Adrian Năstase, pe atunci premier al României”, spune Florin Ardelean, jurnalist.

Florin Ardelean a fost prezent în locuinţa lui Alexandru Lele, în momentul în care procurorul Cristian Panait a vrut să facă o percheziţie.

Pentru că nu a reuşit să-i convingă pe jurnalişti să plece, procurorul Cristian Panait a renunţat la percheziţie.

Alexandru Lele a fost suspendat din magistratură pe durata anchetei, apoi a revenit ca procuror. El spune că a chemat atunci jurnaliştii pentru că s-a temut de o înscenare.

„Scopul era ca însoţitorii lui Panait să planteze probe. Se foloseau de interfaţa pe care o reprezenta el, tânăr procuror, onorabil, deasupra oricărei bănuieli”, spune Alexandru Lele, avocat la baroul Bihor.

Câteva zile mai târziu, Cristian Panait a dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Alexandru Lele, soluţie infirmată în aceeaşi zi de superiorii săi. Pe 10 aprilie 2002, procurorul Cristian Panait a murit.

Ancheta oficială a ajuns la concluzia că s-a sinucis. El ar fi sărit în gol, de la ultimul etaj al blocului în care locuia. Presa a speculat că moartea procurorului care abia împlinise 29 de ani este legată de presiunile care se făceau asupra sa.

- Dosar contra unui judecător, dosar contra unui deputat...

- Păi tu ştii pentru ce sunt dosarele alea.

- Ai deranjat serviciile, Cristi, şi nu e bine!

Filmul inspirat din povestea procurorului Cristian Panait va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin, care începe pe 5 februarie.

Citiți și: „De ce eu?”, filmul inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, lansat pe 27 februarie în cinematografe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri