Proiect de lege controversat: taxa pentru bibliotecile publice

Data publicării:
biblio

În acest moment, bibliotecile publice din România nu percep taxă pentru împrumutul sau consultarea unor cărţi. Însă în viitor vor trebui taxate pentru drepturile cuvenite unor autori sau urmaşilor acestora.

Ideea de taxă provine de la legislaţia europeană. Problema este cine va plăti această taxă. Asta este discuţia acum. Atâta vreme cât voi fi ministru al Culturii, cititorul nu va plăti nicio taxă pentru o lucrare împrumutată”, a spune Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

În proiectul de modificare a legii drepturilor de autor, postat pe site-ul ministerului la începutul lunii, singurele exceptate de la taxă erau bibliotecile şcolare preuniversitare. Reprezentaţii bibliotecilor spun însă că sunt şi alte probleme.

Lipseşte un studiu de impact cu privire la câte opere circulă, care sunt, câte biblioteci pot oferi aceste date şi care sunt resursele de viitor. Nu ştim nici beneficiarii. Ce ne dorim să retribuim? Scriitori naţionali, traducători? S-ar putea să plătim mai mult pentru Harry Potter, pentru traduceri, decât pentru propria traducere naţională”, afirmă Nicoleta Rahme, şef serviciu dezvoltare a colecţiilor de la Biblioteca Naţională a României.

În dispută a intrat şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj: „Eu am spus că vreau ca accesul elevilor şi studenţilor la limită să fie şi gratuit în tot ce înseamnă zonă de cultură.”

„Nu mi se pare un lucru bun pentru că, să recunoaştem, acum în rândul copiilor sunt câţiva care vin şi cei care vin sunt îndrumaţi de profesori. Dacă ar mai veni şi ar mai lua şi taxă...”, spune Adelina Constantinescu, bibliotecară.

Mi se pare o prostie. Eu cred că trebuie să fie gratis”, spune un elev.

„Nu ar mai avea niciun rost. Am putea să ne cumpărăm fiecare cartea respectivă”, adaugă un alt elev.

Proiectul a fost retras şi urmează să fie refăcut.

Se pune însă problema ca Ministerul Culturii să creeze un anumit fond prin care practic să suplimenteze fondurile bibliotecilor ca, totuşi, aceste participări de fapt să fie plătite de stat”, afirmă Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

România trebuie să se alinieze legislaţiei europene până în luna septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri