Protest față de iluminarea Coloanei Infinitului

Data actualizării: Data publicării:
coloana infinitului intunecata

Opera inestimabilă a lui Brâncuşi din Târgu Jiu nu e pusă în valoare de autorități. Coloana Infinitului este aproape invizibilă noaptea în ciuda unui sistem de iluminat comandat americanilor. Supăraţi, mai mulţi localnici au reclamat situaţia la Primărie, dar li s-a răspuns că instalaţia funcţionează cum trebuie. De-a dreptul scandalizaţi, au făcut un mic protest la faţa locului şi au luminat ei, cu lanterne, opera sculptorului preţuit în toată lumea, relatează Digi24.

Localnicii de la Târgu Jiu sunt supăraţi că opera lui Brâncuşi este ţinută în beznă. Coloana Infinitului este luminată de două reflectoare anemice, dar clădirea Primăriei are cel puţin un spot la fiecare geam.

Iată ce spun localnicii:

„Noi avem aici operele lui, făcute de mâna lui şi nu suntem în stare să le promovăm, să le luminăm”.

„Un semnal de alarmă lansat autorităţilor care refuză să accepte in primul rând că monumentul este în beznă”.

Sistemul de iluminare pentru Coloana Infinitului a fost comandat unor firme din Statele Unite şi, pentru autorităţi, funcţionează exact cum trebuie.

Proiectul de iluminare a Coloanei fără Sfârşit a fost respectat întocmai, acesta funcţionând conform documentaţiei avizate şi aprobate de Ministerul Culturii”, afirmă Loredana Covei, purtător de cuvânt Primăria Târgu Jiu.

Cu toate acestea, autorităţile au decis să instaleze reflectoare mai puternice la Coloana Infinitului după ce localnicii au luminat sculptura cu lanternele.

Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, amplasate într-un parc de la Târgu Jiu, sunt singurele opere ale lui Brâncuşi care pot fi admirate, gratis, în aer liber. Sculpturile par însă urmărite de ghinion în Gorj. Poarta Sărutului a fost spălată acum patru ani cu jet de apă sub presiune, spre disperarea specialiştilor, care au observat că monumentul şi-a schimbat culoarea în urma acelui tratament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri