Radu Paraschivescu, despre rețeta unui colecționar de perle gramaticale

Data publicării:
paraschivescumufa

Scriitorul a explicat cum colecționează derapajele de limbaj din discursul public. „Mă uit la televizor. Ăsta e un reflex de pe vremea când făceam o cronică TV. Cronică nu mai fac, dar la televizor mă uit și o fac poate mai atent ca alții, atent la nuanțe, la derapaje și am grijă să țin o foaie și un pix alături, pe măsuța de cafea, și să am un document word deschis”, a spus Radu Paraschivescu.

„Nu e o muncă teribil de complicată. Perlele îți ies în întâmpinare, te înconjoară. Preocuparea asta pentru felul cum se deteriorează discursul public mă frământă de niște ani. Sunt nouă ani de când am cules prima recoltă de perle. Ea s-a numit Fie-ne tranziția ușoară. Nu am știut, nu am simțit atunci că voi aloca atât de mult timp unei îndeletniciri care, de fapt, nu are final”, a adăugat scriitorul.

Este foarte greu ca, exprimându-te şleampăt, să gândeşti coerent, atrage atenția Radu Paraschivescu.

Paginile acestea au fost gândite ca un insectar al proastei exprimări. De aceea, miza lor este doar în primă instanţă râsul. Dacă e adevărat că în spatele fiecărei intenţii comice trebuie să stea o nelinişte, Noi vorbim, nu gândim va ieşi din perimetrul cărţilor bune de citit doar în tren, în avion sau pe plajă. După ce se va stinge hohotul, va trebui să-şi facă apariţia îngrijorarea”, spune scriitorul.

Citiți și:

Andrei Pleşu, despre cartea lui Radu Paraschivescu: Ne face atenţi asupra faptului că limba română suferă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri