Reabilitare întârziată, patrimoniu degradat

Data publicării:
muzeu

Întreg patrimoniul Muzeului de istorie din Huşi este depozitat în cutii şi se degradează pe zi ce trece. Muzeografii spun că valoarea obiectelor este mai mare de 3 milioane de euro. Lucrările de reabilitare a clădirii, monument istoric de altfel, au fost abandonate, în 2013, la 7 ani după ce începuseră, din cauză că proiectul a fost făcut greşit.

6.700 de obiecte, unele vechi de mii de ani, zac într-o încăpere de la parterul unui bloc din Huşi. Sunt patrimoniul Muzeului de istorie din Huşi, închis în 1983 din cauza infectării cu o ciupercă. În 2006, Ministerul Culturii a început renovarea clădirii. Lucrările trebuiau să se încheie în 2012.

Cu 11 ani în urmă clădirea muzeului a fost prinsă într-un proiect de reabilitare. Lucrările realizate în proporție de 70% au fost sistate în 2013, iar de atunci monumentul este lăsat de izbeliște.

Aproximativ 2 milioane de lei au fost cheltuite înainte ca lucrările să fie abandonate. Iar, între timp, firma de construcţii a dat faliment.

Au fost foarte multe greșeli de proiectare în proiect nu au fost stabilite adâncimile fundației și în momentul în care constructorul a ajuns la corpul doi s-a trezit ca proiectul nu este în ordine,” explică Paul Salomeia, muzeograf.

Au fost și probleme în ceea ce privește firma care s-a ocupat de acest proiect de restaurare,” precizează Corina Ursache, director Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național, Vaslui.

Clădirea în care a funcţionat muzeul a fost construită în 1880, în stil neorenascentist, de Adam Mitache, unul dintre cei mai bogați moșieri din Moldova acelor vremuri.

„Păcat de această clădire, un stil arhitectonic deosebit, se dărâmă sub privirea noastră,” spune un localnic.

„Aș dori să apară un muzeu frumos să avem și noi cu ce ne mândri în Huși,” adaugă altul.

Primăria din Huși vrea să preia proiectul de la Ministerul Culturii. Trebuie însă refăcută documentația tehnică şi găsit un alt contructor, iar până acum nu există o estimare a costurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri