”Să ucizi o pasăre cântătoare” şi ”Aventurile lui Huckleberry Finn”, interzise în Virginia

Data publicării:
huck

Romanele ”Să ucizi o pasăre cântătoare” şi ”Aventurile lui Huckleberry Finn”, au fost eliminate din unele dintre şcolile şi librăriile din statul american Virginia, din cauza plângerii depuse în instanţă de un părinte care a acuzat limbajul rasist folosit de anumite personaje din cele două volume, informează The Guardian citat de News.ro.

huck

Aceste romane clasice din literatura americană, semnate de Harper Lee respectiv Mark Twain, au fost eliminate din unele dintre şcolile din comitatul Accomack din statul Virginia, după ce o plângere oficială a fost depusă în instanţă de mama unui adolescent birasial. La baza plângerii s-a aflat folosirea cuvântului ”nigger” (”negru”), un termen devenit peiorativ şi care apare frecvent în ambele cărţi.

Semnatara plângerii, vorbind în faţa consiliului şcolilor publice din comitatul Accomack, a spus că fiul ei întâmpină dificultăţi cu descifrarea limbajului rasist: ”Sunt atât de multe înjurături rasiale şi cuvinte defensive acolo, încât nu poţi să treci peste ele”. 

Un comitet urmează să analizeze viitorul acestor două cărţi celebre, care nu sunt vizate deocamdată de o interdicţie permanentă. Ele au fost totuşi deja înlăturate din sălile de clasă ale şcolilor din comitatul Accomack. Reprezentanţii Coaliţiei Naţionale Împotriva Cenzurii (National Coalition Against Censorship - NCAC) consideră că această decizie este ”deosebit de stridentă”.

Discutând despre decizia autorităţilor din Virginia, reprezentanţii NCAC au publicat următorul mesaj pe site-ul iniţiativei Kids Right To Read: ”Prin evitarea discuţiei despre probleme controversate precum rasism, şcolile fac un mare deserviciu elevilor lor”.

Cele două romane clasice semnate de Harper Lee şi Mark Twain ocupă poziţii de frunte în fiecare an în topul celor mai controversate cărţi ale literaturii americane pentru cititorii tineri din Statele Unite, potrivit Asociaţiei Bibliotecilor Americane (ALA). Pe aceeaşi listă apar şi alte titluri celebre, precum ”The Handmaid’s Tale”, de Margaret Atwood, patru volume de Judy Blume, ”Jurnalul lui Anne Frank” şi ”Romeo şi Julieta”.

Motivele pentru scoaterea unei cărţi din programa şcolară americană diferă foarte mult între ele, însă cele mai des întâlnite sunt religia şi sexul, potrivit listei anuale a cărţilor interzise, întocmită de ALA.

În 2015, volumul ”The Curious Incident of the Dog in the Night-Time”, de Mark Haddon, a fost acuzat de părinţii americani de ”blasfemie şi ateism”, iar Biblia a generat plângeri din cauza ”punctelor de vedere religioase ale sale”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri