Sala plină ochi la repetiţia operei "Parsifal". A fost prezent şi K. Iohannis

Data actualizării: Data publicării:
iohannis ateneu 2

Președintele Klaus Iohannis a asistat miercuri, la Ateneul Român, la repetiția generală cu public a operei "Parsifal" de Richard Wagner, actul I. Sala a fost plină, iar după ocuparea tuturor locurilor, accesul a fost restricţionat. Regizorul Doru Marin a explicat la Digi24 că vizita preşedintelui nu a influenţat accesul în sală şi că aceasta a fost ocupată la capacitate maximă.

Regizorul Doru Marin a explicat că, în momentul în care sala – care are capacitatea de 800 de locuri - s-a umplut, acccesul celor care au rămas pe din afară, a luat sfârşit. Restricţionarea accesului a avut ca motiv şi punerea în scenă a spectacolului.

„În această seară domnul Cristian Badea execută repetiţia generală şi a făcut posibil accesul tinerilor, în special a copiilor de la liceele de muzică şi de artă din Bucureşti, şi a studenţilor, intrarea fiind liberă. În momentul în care sala s-a umplut, acccesul celor care au rămas pe din afară, a luat sfârşit. Sala are o capacitate de 800 de locuri, culoarele dintre staluri şi dintre lojele de rang 1 şi rang 2 în această seară vor fi practic culoare pentru un joc de scenă ai membrilor corului. Membrii corului au devenit personaje, la fel şi soliştii circulă prin sală pe aceste culoare, deci practic omul şi locul, şi nu oameni în picioare sau aşa cum vad la Ateneu, când sunt concerte extraordinare, se mai stă şi pe scări. Practic s-a restricţionat intrarea, a depins de organizarea acestui spectacol, organizatorii de spectacol şi ceilalţi factori de decizie au anunţat că sala s-a umplu şi s-a închis şi s-a dat drumul la concert.

Noi suntem onoraţi de faptul că domnul preşedinte a venit la repetiţia generală, ne bucură prezenţa domniei sale aici, dar nu are nimic de-a face prezenţa preşedintelui în sală cu faptul că Ateneul nu are mai mult de 800 de locuri. E posibil, ca în orice situaţie când intrarea este liberă, de obicei, vin mai mulţi decât capacitatea sălii, dar eu cred că de îndată ce s-a decongestionat şi s-a rezolvat amiabil nu a fost nicio problemă.

Au intrat cei cu rezervare, cu liste.

Eu sper că au intrat toţi copiii şi tinerii”, a declarat Doru Marin, pentru Digi24.

După spectacol, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat încântat şi a subliniat că sala a fost plină.

"Sunt impresionat. L-am felicitat pe maestrul Badea, dar întreaga orchestră, toți cei care s-au prezentat astăzi în fața publicului tânăr și entuziast au avut o performanță notabilă. Sunt foarte bucuros că am venit în această seară aici, la proba generală. Sala a fost efectiv plină, plină", a spus Iohannis, după ce a participat la spectacol.

iohannis ateneu 2
iohannis ateneu 2

Concertele "Parsifal'' de la la Ateneul Român sunt considerate drept unele dintre cele mai importante evenimente cultural-muzicale ale anului și sunt realizate sub bagheta dirijorului Christian Badea.

Aceste spectacole reprezintă un concept nou și unic pe scena culturală românească, prezentând creația lui Wagner într-un show în care publicul se află în mijlocul acțiunii și care împletește componente muzicale — orchestră, cor, soliști — cu elemente de teatru complexe.

Dirijorul Christian Badea a dedicat generației tinere repetiția generală de miercuri. El s-a declarat convins că liceenii și studenții au foarte multe lucruri în comun cu ''Parsifal'' și cu muzica și miturile lui Richard Wagner.

"Ei sunt deja familiarizați cu Parsifal, prin experiențele pe care le-au avut cu filme și seriale precum Lord of The Rings, Game of Thrones sau Star Wars — cu subiecte similare operelor wagneriene. De la Inelul Nibelungilor la Parsifal, toți eroii sunt mituri medievale, care au fost preluate de domnul Tolkien în Lord of the Rings. Miturile sunt preluate în seriale, cum este Games of Thrones, iar Star Wars nu este decât o readaptare SF a miturilor medievale. Avem Darth Vader care este Klingsor, îl avem pe Gurnemanz, care este înțeleptul Obi-Wan Kenobi, și avem băiatul (Luke Skywalker), care are un fel de sabie a luminii și care este, de fapt, Parsifal", a afirmat dirijorul.

Deschiderea de gală a stagiunii 2016 — 2017 a Filarmonicii "George Enescu" va avea loc vineri, de la ora 19,00, cu spectacolul cu actul I din "Parsifal" de Richard Wagner, o ultimă reprezentație fiind programată pentru sâmbătă, de la aceeași oră.

Sub bagheta lui Christian Badea, se vor afla soliști invitați de reputație mondială — Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni din lume.

Cele două concerte-spectacol sunt oferite de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu" și Institutul Cultural Român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri