Cum a murit Lucy, unul dintre cei mai cunoscuți strămoși ai omului

Data actualizării: Data publicării:
PENTAX Image
PENTAX Image

Lucy, unul dintre cei mai cunoscuţi strămoşi ai omului, a murit cel mai probabil după ce a căzut de la mare înălţime, dintr-un copac, au anunţat cercetătorii de la Universitatea Texas, luni, după au studiat rămăşiţele fosilizate, vechi de 3,18 milioane de ani, ale celebrului australopitec, informează Reuters.

PENTAX Image
FOTO: Wikipedia

Studiul, realizat pe baza unei tomografii computerizate de înaltă rezoluţie a scheletului lui Lucy, o femelă de hominid, a relevat faptul că ea a suferit fracturi la nivelul humerusului drept, care nu sunt întâlnite de obicei la cele mai multe dintre fosile. De asemenea, scheletul prezintă mai puţine fracturi severe la nivelul umărului stâng şi alte fracturi de compresie la nivelul scheletului, spun autorii studiului, potrivit News.ro.

Rănile lui Lucy se înscriu în registrul celor „cauzate de căderea de la o înălţime considerabilă, atunci când victima, conştientă, şi-a întins braţul, în încercarea de a stopa căderea”, a explicat coordonatorul studiului, John Kappelman, profesor de antropologie şi ştiinţe geologice la Universitatea Texas, care s-a consultat cu Stephen Pearce, un chirug ortoped la Austin Bone and Joint Clinic.

„Acea fractură de compresie apare atunci când mâna atinge solul în urma unei căderi, impactând elementele umărului unele contra celorlalte, pentru a crea un semn unic la nivelul humerusului”, a explicat profesorul Kappelman.

Scheletul lui Lucy a fost descoperit în 1974 în Etiopia şi, de atunci, cercetătorii din lumea întreagă au analizat cu atenţie fosilele acestui hominid, încercând să descopere legături ale sale cu oamenii moderni.

Profesorul Kappelman consideră că Lucy, care avea o înălţime de 107 centimetri, îşi căuta refugiu pe timpul nopţii în copaci. Rănile ei indică faptul că a căzut de la o înălţime de peste 12 metri.

Cercetătorii de la Universitatea Texas, inclusiv profesorul Kappelman, au realizat în 2009 prima tomografie computerizată de înaltă rezoluţie a scheletului lui Lucy, atunci cănd acesta a fost adus într-un turneu ştiinţific în Statele Unite. Studiul a generat 35.000 de fişe tomografice de mare acurateţe, care, de atunci, sunt studiate de cercetători de la universităţile din lumea întreagă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri