Casa memorială Ion Minulescu

Data actualizării: Data publicării:
casa memoriala ion minculescu

Un apartament cu cinci camere, din inima Capitalei, a devenit muzeu. Și nu de curând, ci chiar din anul plecării Regelui Mihai din țară, adică 1947. Vorbim imediat despre casa memorială Ion Minulescu din București.

Dacă am fi intrat pe această ușă acum aproape 20 de ani, Mioara Minulescu, chiar fiica poetului, ne-ar fi pofitit înăuntru. Din 1947, în fiecare duminică, între orele 11 și 1, oricine putea vizita acest apartament din fata palatului Cotroceni. Fiica și soția lui, poeta Claudia Milian, au avut grijă ca detaliile legate de personalitatea poetului simbolist să ajungă la cei care îi iubeau opera”, transmite Cătălin Petre, corespondent Digi24.

În 1947, de teama că noul regim îi va aduce în casă un chiriaș de origine sănătoasă, soția scriitorului se folosește de o prevedere a legii și transformă apartamentul în locuință de utilitate publică. Amenajează o vitrină cu lucruri personale ale scriitorului și, în fiecare duminică, pentru câteva ore, își pune casa la dispoziția vizitatorilor. Abia în 1991 apartamentul, prin voința fiicei poetului, este donat statului român și devine muzeu.

Adrian David, muzeograf Muzeul Literaturii Române: Dacă v-ați întoarce în timp în zilele în care trăiau Ion Minulescu, soția și fiica în acest apartament ați găsi apartamentul exact cum este și acum. Fiica scriitorului, când a donat muzeului Literaturii Române acest apartament a specificat în actul de donație ca acest apartament să fie păstrat exact ca și cum părinții ei ar locui în continuare aici. noi nu avem cordoane, etichete, afișe, nu atingeți... nu.. tocmai pentru a se păstra acest aspect de casă care este în continuare locuită.

Apartamentul boem, din vechiul bloc la profesorilor din Cotroceni, păstează și acum aerul Bucureștilor de altădată. Mobila veche, argintăria, tablourile lui Ressu, Ciucurencu sau Ghiață, dar și cele semnate de soția sau de fiica lui, refac parcă o zi din viața poetului.

Adrian David, muzeograf Muzeul Literaturii Române: Ținea foarte mult la viața familială, zi de zi familia se reunea la ora 13.30 la masă, în sufrageria apartamentului, scriitorul în capul mesei, soția în dreapta și fiica în stânga lui.Scriitorul, chiar dacă lucra până târziu în noapte se trezea dimineață, își lua halatul lui albastru cu buline roșii venea aici în living, la geam avea un termometru. Își lua cafeaua sau ceaiul, ieșea pe terasa apartamentului, vizavi de blocul care găzduiește apartamentul era un cămin de fete, de studente, și la acel balcon romantic de vizavi ieșeau fetele și îl strigau pe Minulescu, îi aruncau bilețele, îl rugau să le compună versuri, să le recite, că el era un foarte bun actor.La ora opt era la minister, el a fost director la direcția de artă în cadrul ministerului cultelor și artelor, cam în jur de 12 îl regăseam la terasa Oteteleșanu, la Capșa sau la cafeneaua Kubler, unde se întâlnea cu confrați, cu prieteni, discutau. Avea o pasiune să aleagă încălțăminte și îmbrăcăminte pentru fetele lui, pentru soție și pentru fiică. Adesea aceastea purtau lucruri alese de Ion Minulescu. Seara servea întotdeauna o cină care era compusă din cartofi prăjiți cu iaurt. și apoi se retrăgea în camera lui. Fiecare membru al familiei dormea în propria cameră. Mioara Minulescu ne povestește că scriitorul ținea ca pe timpul nopții când membrii familiei erau la somn ușile camerelor să iei mereu deschise.

Muzeul este deschis de marți și până duminică, iar prețul biletului nu depășește 5 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri