Turnurile nimănui. Fortificaţiile vechi ale Braşovului, pasate între instituţii

Data publicării:
turnul negru brasov

Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului. FOTO: wikipedia.org

În urmă cu cinci ani, Bastionul Postăvarilor, Bastionul Graft, Turnul Alb şi Turnul Negru au fost reabilitate cu fonduri de la bugetul judeţean şi trecute apoi în administrarea societăţii patronate de Consiliul Judeţean. La rândul ei, firma a continuat investiţiile din dorinţa de a atrage cât mai mulţi turişti, fără prea mult succes, însă.

Cea mai mare investiţie făcută la Bastionul Postăvarilor este o galerie digitală, care permite turiştilor să facă tururi virtuale prin obiectivele turistice ale oraşului. Echipamentele au costat aproape 300.000 de euro, dar Bastionul Postăvarilor este închis.

Acum, cele patru monumente medievale din secolul al XV-lea stau cu lacătul pe uşă, deşi sunt destui curioşi care vor să le viziteze.


Membrii Adunării Generale care conduce societatea vor să dea înapoi monumentele în strictul patronaj al Consiliului Judeţean. Nici autorităţile judeţene nu au din ce să le întreţină, aşa că, deocamdată, bastioanele rămân cu lacătul pe uşă.

Până acum vreo doi ani, trei ani, le compensam cu alte lucrări pe care le făceam noi. Ele nu se susţin singure nicicum. Noi niciodată n-am prins buget de la Consiliul Judeţean pentru a le funcţiona, le-am ţinut funcţionale doar din bugetul propriu”, spune Marius Dan, directorul Consilprest Braşov.

Consiliul judeţean are grijă de ele, dar monumentele aparţin, de fapt, primăriei.

Vom negocia cu Primăria pentru că aceste turnuri au dublă încadrare în inventarul judeţului, dar, în acelaşi timp, sunt intabulate de către primărie. Odată ce primăria o să fie de acord, având în vedere că am investit în ele, să ni le dea în folosinţă gratuită”, spune Claudiu Coman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

După rezolvarea situaţiei juridice, obiectivele ar putea trece în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie, care are, însă, un buget foarte mic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri