Un film românesc, deja premiat la Cannes. Două filme româneşti au şanse la Palme d'Or

Data publicării:
13244107 1109409789079956 3623229047276368844 o

Bogdan Mirică a reuşit o dublă performanţă. Nu numai că a fost selectat la Cannes cu filmul de debut în lung-metraj, dar a reuşit şi să fie preferatul criticilor de la secţiunea Un certain Regard.

Bogdan Mirică, regizor de film: „Nu m-am aşteptat şi e un premiu care înseamnă foarte mult pentru mine şi pentru film. Ce sper să reprezinte pe viitor este să-mi faciliteze realizarea unui al doilea film. Cel mai important lucru pentru mine este să mai fac un alt film şi un alt film, asta e important. Am avut norocul să lucrez cu nişte actori foarte, foarte talentaţi, cărora le-au plăcut părţile pe care le-am scris pentru ei şi cred că meritul meu cel mai mare a fost că am ştiut când să mă dau în spate şi să-i las să-şi facă treaba.”

Filmul îl are în prim plan pe Roman, interpretat de Dragoş Bucur, un tânăr crescut la oraş, care moștenește un teren agricol în Dobrogea, nu departe de graniţa cu Ucraina. Descoperă că bunicul său era un şef mafiot local şi că sătenii sunt gata să facă orice pentru ca pământul să nu fie înstrăinat.

Încă de la proiecţie, filmul avusese parte de cronici favorabile. Revista specializată Variety l-a comparat pe Bogdan Mirică, deşi debutant, cu regizori prestigioşi precum fraţii Coen sau Nuri Ceylan.

Filmul, care îi mai are în distribuţie şi pe Gheorghe Visu şi Vlad Ivanov, va avea premiera în cinematografele din România la sfârşitul lunii septembrie.

A fost al doilea premiu românesc la Cannes de anul acesta. Regizorul român Alexander Nanau obţinuse distincţia France Culture Cinema 2016 pentru "Toto şi surorile lui", considerat cel mai bun documentar lansat în ultimul an în cinematografele din Franţa.

Iar lista premianţilor s-ar putea lungi în această seară, când se decernează şi premiile din competiţia oficială. Pentru prima oară în istorie, România are două filme în competiţie, "Sieranevada" de Cristi Puiu şi "Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu.

Amândouă au avut cronici favorabile şi figurează printre pronosticurile făcute de diverşi critici pentru marele premiu.

Un eventual Palme d'Or ar fi al doilea pentru Cristian Mungiu, care a mai obţinut unul în 2007, cu "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri