UNESCO | Adela Petre, un tezaur uman

Data publicării:
tezaur umani viu adela petre

Adela Petre are aproape 87 de ani, dar încă nu şi-a pierdut îndemânarea în a ţese... amintiri. Păstrarea tradiţiei strămoşeşti este misiunea sa de o viaţă. A fost declarată Tezaur Uman Viu de UNESCO, a îndrumat zeci de ucenici în arta populară şi a arătat lumii întregi că măiestria nu îmbătrâneşte niciodată.

„Nu e greu, trebuie să vrei. În viață totul trebuie să vrei, încolo nimic în plus. Dacă vrei, poți”, spune Adela Petre, creatoare de artă populară.

Adela Petre s-a născut în Munţii Buzăului, în anul 1929. Obiceiurile ţăranilor din acea vreme au făcut-o să îndrăgească arta populară şi s-o promoveze fără întrerupere. Astăzi, regretă că tot mai puţine datini sunt respectate.

Adela Petre: Începând de la căsătorii și până la cel mai mic amănunt, nu se mai păstrează nimic. Domnule, nu pleca fata de acasă să se ducă undeva la horă fără mamă. Era supravegheată tot timpul. Obiceiurile și ele... mă uitam cu ani în urmă, veneau copiii măcar până la poartă și ziceau bună dimineața. Acuma, n-auzi, trece și ziua respectivă și nu mai auzi nimic.

Mama Adela, aşa cum o numesc mulţi buzoieni, a învăţat tainele meşteşugului de la bunica sa. Originalitatea și autenticitatea i-au adus nenumărate premii naţionale şi internaționale.

„Bunica mea era o mare lucrătoare, lucra, țesea în război orizontal, eu cum ieșea dânsa din război intram și eu repede. O pândeam până pleca și eram și eu prezentă acolo. Să știu cum calc pe pedale... și mai târziu după ce am venit aici dânsa s-a ocupat de mine și m-a dat la Liceul Industrial”, povestește Adela Petre.

„Ea a reușit pentru că, în primul rând, a fost foarte perseverentă, a căutat să învețe de la bunici, de la părinți, de la bunică, de la mamă, de la cei din sat, de la cei de pe Valea Buzăului și cunoaște foarte bine această zonă”, spune Gheorghe Petcu, sociolog.

Ceea ce a moştenit de la bunici, Adela Petre şi-a dorit să dea mai departe. Ani la rând a ţinut cursuri gratuite pentru oricine îşi dorea să înveţe un meşteşug rar întâlnit în zilele noastre: ţesutul cu fir de capră.

„Dă și altora ce știi, să aibă cin' te pomeni. Așa cine să te pomenească dacă tu nu dai nimic, ții pentru tine”, spune Adela Petre.

„Este un om tare blând, este un om tare bun, este un om deosebit, vrea să lase generațiilor viitoare cu toată plăcerea și cu toată dragostea”, spune Gheorghe Petcu, sociolog.

Lucrările sale se găsesc acum în muzee din întreaga lume. De-a lungul timpului, a primit în atelierul său pe care îl avea cândva la Bucureşti, vizitele unor oaspeţi de seamă. Printre care şi Laura Bush, fosta primă doamnă a Statelor Unite.

„Dumneaei s-a adaptat și a adaptat totul secolului nostru. Este pur și simplu modernă. Este uimitor cum a reușit să folosească tehnici și materiale vechi, dar să creeze adevărate lucrări de artă ale secolului 21. Fapt care-i caracterizează probabil pe adevărații creatori din toate domeniile, nu numai din artă populară”, explică Doina Ciobanu, fostul director al Muzeului Județean Buzău.

O societate care nu-şi respectă tradiţiile, care nu pune preţ pe trecut este în pericol de a-şi pierde identitatea, crede Adela Petre.

„Sunt prost impresionată că stăm prost cu cultura. E vina societății. O societate care e gata să moară. O societate care nu-i interesează decât afaceri, dacă poate să facă cât mai multe afaceri, în rest nu ne mai preocupă nimic deosebit. Mai suntem noi, ăștia bătrânii care vrem să mai menținem, dar în rest tineretul nu”, mai povestește Adela Petre.

Mama Adela își dorește ca arta ei să nu se piardă. Pentru că oamenii trebuie să ştie cine sunt și de unde vin.

Adela Petre: Viața m-a învățat să fiu bună cu lumea asta. E cel mai important lucru. Satisfacțiile să știți că ele vin dacă lupți pentru ele, altfel nu vin. Trebuie să lupți dacă vrei să birui.

„Mi-a și spus o dată că a fost fericită toată viața, pentru că a practicat și a făcut ce i-a plăcut. A făcut-o din suflet. A făcut-o cu dragoste și cu dăruire și asta este partea cea mai impresionantă, că nu și-a pierdut din entuziasm și nici din măiestrie. Și acum cred că lucrează”, spune Doina Ciobanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri