Urme de gumă de mestecat și suc pe operele lui Brâncuși

Data publicării:
brancusi

Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului au fost monitorizate cu aparatură specială timp de doi ani. Concluzia specialiştilor Centrului de Cercetare pentru Optoelectronică: operele lui Brâncuşi se degradează, iar de vină sunt vizitatorii. Turiştii se apropie prea mult de sculpturi, şi lasă în urma lor mizerie.

Trebuie să fim fermi, să înăsprim condiţiile în care poate fi vizitat un astfel de monument. Este trist! Se impiedică, stropesc, sunt fel de fel de resturi lăsate în preajma monumentului,” spune Roxana Rădvan, director Centrul de Cercetare pentru Optoelectronică.

E rândul specialiştilor restauratori să decidă cum pot fi reparate stricăciunile. De asemenea, directorul Centrului de Cultură "Constantin Brâncuşi" promite că-i va atenţiona pe turişti să nu se mai apropie atât de mult de opere.

Avem un proiect pentru a monta camere de supraveghere pentru întreg ansamblul. Mai mult decât atât intenționăm montarea unor senzori, fie pe camere, fie separat, care să limiteze accesul celor care intră în contact cu opera,” precizează Doru Strâmbulescu, director Centrul de Cultură Constantin Brâncuşi.

În trecut, operele lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu au suportat tot felul de abuzuri. Poarta Sărutului s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu furtunul cu jet de apă sub presiune, iar Coloana Infinitului a fost spălată, la un moment dat, cu mopul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri