Vânătoare de comori la Luvru

Data actualizării: Data publicării:
luvru - lp
Foto: Digi24

O competiţie insolită - o vânătoare de comori, organizată sub forma unei ştafete la care participă 10 echipe - are loc în Muzeul Luvru din Paris în fiecare noapte de miercuri, informează Le Monde.

luvru - lp
Foto: Digi24

”Mona Lisa a rătăcit un obiect preţios, închis într-un criptex pe care nimeni nu a reuşit să îl deschidă de peste cinci secole. Veţi reuşi voi să îl deschideţi?”, spune un actor cu o voce gravă, în faţa participanţilor la această competiţie insolită. În fiecare miercuri seară, începând de la ora locală 19.00, până la sfârşitul lunii mai, Muzeul Luvru din Paris devine decorul în care vor fi organizate ”vânători de comori”, organizate de agenţia de petreceri ludice Anima. 

Potrivit News.ro, 10 echipe, care poartă numele unor pietre preţioase, străbat holurile celebrului muzeu parizian, urmând trei trasee principale. O serie de enigme îi ghidează, succesiv, pe jucători în departamentul de Antichităţi egiptene, în umbra statuilor greceşti şi romane, sub privirile unor personaje nemuritoare din tablourile pictorilor italieni şi francezi. 

Proiectul reprezintă o manieră originală şi neacademică de a vizita acest spaţiu de cultură şi de a privi cu atenţie operele de artă.

Echipa care a ”descifrat” codul lui Leonardo da Vinci şi deschide cel mai rapid ruloul secret va descoperi secretul Giocondei şi va primi o recompensă misterioasă. Miercuri, 8 martie, echipa ”Opal” a câştigat marele premiu, efectuând traseul într-un timp record de 1 oră şi 16 minute. 

”Suntem cei mai buni!”, au declarat membrii echipei ”Opal”, entuziasmaţi, la finalul traseului, sub marea piramidă din sticlă de la Luvru.

Maratonişti 

”Ei au ajuns primii, dar noi suntem cea mai bună echipă în privinţa ambianţei”, spune Aude Amblard, o tânără de 22 de ani, studentă la Institutul de Administrare a Întreprinderilor Gustave Eiffel. 

Membrii echipei ”Agata” au fost arestaţi de mai multe ori de paznicii din Luvru, deoarece, în căutarea victoriei, au alergat prin sălile muzeului care erau pline cu turişti. 

”Nu am avut impresia că eram turişti, ci mai degrabă maratonişti”, a declarat, amuzat, Fabien Cabal, un tânăr în vârstă de 24 de ani, student în ştiinţe umaniste.

Cursa lor reaminteşte de o scenă legendară din filmul ”Bande à part”, regizat de Jean-Luc Godard în 1964. Cei trei protagonişti ai filmului au doborât recordul pentru cea mai rapidă vizită în Luvru, cu 9 minute şi 43 de secunde, deţinut până atunci de un american. 

Isabelle Terrissol a înfiinţat agenţia Anima în urmă cu şapte ani. Ea organizează în muzee, cafenele şi în obiective turistice celebre, precum Jardin des plantes şi Castelul Chambord, vânători de comori, curse de ştafetă şi diverse jocuri de societate, atât pentru companii, cât şi pentru clienţi individuali. Fostă asistentă de regie, a renunţat la tot, după o carieră de 18 ani, pentru a-şi lansa această agenţie. 

”Vânătoarea de comori porneşte din real şi merge spre ficţiune, prin intermediul unui aspect cultural. Întotdeauna e vorba de o regie, ca la cinematograf”, a declarat antreprenoarea franceză, în vârstă de 46 de ani.

Redinamizarea frecventării muzeale 

Însă dorinţa de a fi cel mai rapid în a rezolva enigme nu contravine oare obiectivului jocului, de a privi într-o altă manieră sălile culturale şi operele de artă? Charles Carmignac, un pionier în domeniul companiilor care organizează vânători de comori în Paris, creator al agenţiei Ma Langue Au Chat.

”Întreaga eleganţă a unei enigme frumoase constă în naraţiunea ei, în arta de a crea o rezonanţă între galerii, opere de artă, ca şi cum artiştii din epoci şi ţări diferite ar fi conectaţi pentru a scrie o istorie comună. O enigmă este o poveste care ascunde o alta. Cu cât naraţiunea are un corp mai solid, cu atât scufundarea în acest univers este mai puternică, ca un plonjon într-un univers care te ameţeşte”, a spus Charles Carmignac.

Participanţii la aceste curse insolite trebuie să achite o taxă de 16 euro, în plus faţă de preţul biletului de intrare în muzeul parizian, unde tinerii în vârstă de până la 25 de ani beneficiază de acces gratuit. 

Iniţiative de acest gen ar putea contribui la redinamizarea frecventării turistice a muzeului Luvru. În 2016, celebra instituţie pariziană a pierdut 2 milioane de vizitatori, în urma atacurilor teroriste comise la Paris şi Nisa. Administratorii muzeului speră să atragă tot mai mulţi vizitatori cu ajutorul unor expoziţii-eveniment, precum aceea dedicată pictorului olandez Johannes Vermeer, deschisă publicului pe 22 februarie, şi care se bucură de un succes atât de mare, încât organizatorii au trebuit să implementeze orare de vizitare pentru a primi un număr cât mai mare de turişti.

În primăvara acestui an, secretele lui Napoleon I vor putea fi descifrate de echipele de participanţi la vânători de comori la Hôtel des Invalides din Paris.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri