VIDEO. Simbolul Revoluției intră în reabilitare

Data publicării:
timis

Opera din centrul oraşului este un reper pentru orice timişorean şi un simbol al începutului Revoluţiei din 1989. De la balcon clădirii s-a scandat „Libertate!” şi pe treptele ei au murit primii eroi ai democraţiei.

Clădirea din Piața Victoriei a fost construită între anii 1872 și 1875, după un proiect realizat de arhitecți din Viena. Monumentul a fost refăcut în anii 1930, după ce fusese grav avariat de incendiile din 1880 şi 1920.

Dan Radoslav, arhitect: „În '36, Duiliu Marcu, poate cel mai mare arhitect interbelic, a primit comanda. El a făcut la o expoziţie la Paris un arc de genul ăsta neoromânesc şi s-a pus travertinul peste faţada existentă.

Sub plăci stă ascunsă o altă faţadă a operei. O faţadă care a fost ascunsă în anul 1936 de arhitecţii care au modificat clădirea. Aici există şi două statui pe care nu le-a văzut nimeni de 70 de ani.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei: „Se va cerceta dacă ele sunt, într-adevăr, acolo şi dacă sunt, vor fi scoase afară. Şi eu consider că ele ar trebui puse în valoare într-o manieră care se potriveşte şi cu faţada actuală”.

Arhitecţii susţin, însă, că identitatea Timişoarei se regăseşte în actuala faţadă a operei şi că aceasta trebuie păstrată. Autorităţile au alocat lucrărilor de renovare care încep anul viitor un buget de 630.000 de lei.

Cunoscută sub numele de Opera din Timişoara, clădirea istorică mai găzduieşte şi Teatrul Naţional, Infocentrul Turistic și mai multe magazine și localuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri