Curtea Gojdu, atracție turistică la Budapesta

Data publicării:
curtea gojdu

Locul unde Robert Redford l-a învățat pe Brad Pitt să fie spion se leagă de numele avocatului român Emanoil Gojdu.

Complexul Gojdu din Budapesta este unul dintre cele mai căutate locuri pentru petrecerea timpului liber, atât de turişti, cât şi de localnici. Dincolo de arhitectura specială, spaţiul are un spirit aparte, care îi face pe toţi să se simtă bine.

Curtea Gojdu, una dintre principalele atracții turistice din Budapesta, are și avantajul de a fi chiar în centrul orașului. Construcția este de fapt un pasaj care leagă două străzi paralele.

gojdu

 

Numele lui Emanoil Gojdu, un avocat român care a trăit în capitala Ungariei în secolul al XIX-lea, este pomenit zilnic de cei care trec prin acest loc. Când a devenit bogat, Gojdu și-a investit o parte din avere în imobile, iar acest pasaj înconjurat de șapte clădiri cu apartamente este cel mai cunoscut.

Emanoil Gojdu a murit în 1870, iar în perioada comunismului moştenirea sa a fost naţionalizată. Curtea Gojdu s-a deteriorat treptat, dar şi-a păstrat farmecul de odinioară.

A fost scena multor filme occidentale de succes. Robert Redford l-a învățat aici pe Brad Pitt cum să devină spion de elită („Spy Game”). Producătorii filmului „Underworld” au considerat aceeași curte Gojdu perfectă pentru întâlnirile dintre vampiri și vârcolaci.

În anul 2002 complexul a fost cumpărat şi renovat complet de un dezvoltator. De atunci, Curtea Gojdu este frecventată zi şi noapte de turişti şi de localnici atraşi de restaurante, cafenele şi târgul de antichităţi care are loc aici în fiecare weekend.

Am cumpărat multe lucruri aici, câteva discuri LP, bijuterii, aparate Polaroid. Cred că am cumpărat vreo patru sau cinci aparate Polaroid, încă mai găsesc pentru ele filme pe internet. E minunat, minunat”, spune Tony Otten, student belgian.

Iar atunci când vine frigul, programele pentru public organizate în exterior nu se închid, ci se adaptează la vreme. Urmăriţi reportajul în materialul video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri