14 milioane de euro pentru schimbarea la faţă a staţiunilor Techirghiol şi Brezoi. Este vizat şi schitul în care Mihai Viteazul s-ar fi căsătorit

Data publicării:
breyoi

Una dintre cele mai cunoscute şi apreciate staţiuni balneare din ţara noastră, Techirghiol, se va schimba total la faţă. 10 milioane de euro, fonduri atrase de administraţia locală, vor fi cheltuite pentru construcţia unui parc, două plaje şi chiar a unei grădini botanice. Primarul speră ca această investiţie să atragă cu 20% mai mulţi turişti. 400 de kilometri mai spre vest, la Brezoi, cu gândul la turişti, Primăria vrea să refacă traseele montane şi schitul din Poieni, acolo unde, potrivit legendei, s-ar fi căsătorit Mihai Viteazul.

 

Căutat pentru proprietăţile deosebite ale nămolului, oraşul Techirghiol a devenit în ultimii ani un loc tern, căutat doar de către cei care au probleme de sănătate. De aceea, primarul a vrut să facă schimbări pentru turişti şi pentru localnici. Pentru că mai este puţin până la 1 Mai, muncitorii lucrează de zor ca să termine cu amenajarea parcului de pe malul lacului. Lucrarea cuprinde reabilitarea în întregime a aleii principale, băncuţe, sistem de iluminat, sistem de irigaţii şi trei fântâni arteziene.

Dacă parcul poate fi terminat vara aceasta, turiştii mai au de aşteptat un an până vor putea face băi de soare pe nisip. Două plaje, neîngrădite, vor fi reamenajate pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Primarul Adrian Stan mai vrea să construiască şi o grădină botanică, cu mai multe cascade şi zeci de arbuşti ornamentali.


În judeţul Vâlcea, la Brezoi, Primăria va investi 4 milioane de euro pentru a atrage turiştii, banii europeni. Trei sferturi din sumă merg în reabilitarea schitului din Proieni, locul în care s-ar fi căsătorit Mihai Viteazul cu doamna Stanca. „Vom încerca să promovăm foarte mult toată această investiţie şi, în acelaşi timp, să creăm nişte evenimente legate chiar de căsătorii, poate făcute chiar în stilul tradiţional al anilor 1500 în zona satului Proieni”, spune primarul Robert Shell.

Deşi vor avea uliţele asfaltate şi o biserică renovată, oamenii din Proieni nu cred c că turiştii se vor îngrămădi să îi viziteze. „Nu vin, că e loc stângaci aici. N-are loc nici de intrare, că atunci când vine apa, trece peste pod”, spune un locuitor.

Un alt proiect al Primăriei Brezoi vizează amenajarea unui punct de observaţie pe vârful muntelui, de unde turiştii ar urma să aibă o panoramă asupra întregii zone. Primarul speră ca la finalul investiţiilor cel puţin 200 din cele 400 de locuri de cazare oferite de pensiunile din Brezoi să fie ocupate, adică o creştere de 10 procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri