Al doilea cel mai bun copil din lume la șah

Data publicării:
sah

Al doilea cel mai bun șahist din lume este din România. Are 10 ani, piesa preferata este nebunul, iar cea mai scurtă partidă a avut 4 mutări, iar șahul l-a făcut să vadă lumea altfel.

„Sunt al doilea cel mai bun jucător de șah la vârsta mea!

Cea mai rapidă partidă a fost când am câștigat în 4 mutări.

Cea mai lunga? De 5 ore jumătate.

Nu era plictisitor. Era ca un război pe tabla de șah.

Piesa mea preferată e nebunul pentru că ține o diagonală întreagă și poate să ajungă foarte ușor la rege.”

Robert este campion la şah. A învăţat sportul minţii de la bunicul sau. La începutul lunii mai a participat la campionatul mondial alături de peste 570 de copii din 41 de ţări din toată lumea. În urmă competiţiei a obţinut medalia de argint, la categoria 11 ani.

Andrada Cioteanu, antrenor şah: „Robert, ca să ajungă aici, a muncit foarte mult. Se antrenează de 4 ori pe săptămână cu un mare maestru, plus muncă individuala şi participarea la numeroase competiţii.”

Robert: „Am jucat cu 4 români, un jucător din Peru, Rusia Sri Lanka şi cu un turc. El m-a bătut.”

Antrenor: „A avut emoţii foarte mari, a câştigat unele partide cu un meci spectaculos. A avut şi emoţii care l-au făcut să piardă. A pierdut în faţă campionului mondial, un turc. A avut şi partide reuşite. Ulima a fost impecabilă şi i-a adus medalia de argint.”

Bunica: „Sunt foarte mândră de el. E un copil bun, învaţă şi la şcoală, la fotbal, înot, în afară de şah. Am fost mândră anul acesta că a câştigat premiul la clubul de excelenţă la matematică.”

Din jocul de şah, Robert a învăţat să-şi calculeze atent fiecare mişcare, fie că este vorba de şcoală sau de viaţa de zi cu zi.

Robert: „Mă concenterez mai mult, am răbdare mai multă, nu mă grăbesc să iau o decizie rapid, calculez toate posibilităţile.”

Antrenor: „Cred că se va menţine printre cei mai buni jucători din lume. Are un potenţial fantastic.”

Robert: „O altă pasiune e fotbalul şi ca orice copil... să mă joc pe telefon.”

Şahul este important pentru dezvoltarea intelectuală, socială şi psihologică a copilului, şi, în peste 70 de ţări din toată lumea, sportul minţii face parte din programa şcolară.

Ar trebui să practice şahul şi că hobby, nu numai că performanţă. Şahul ajută la dezvoltarea gândirii strategice, analitice, creative. Şi evident, copiii care jopaca şah au rezultate mai bune la învăţătură. Se lovesc de înfrângeri, eşecuri, aşa că devin mai puternici şi mai buni!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
Rameshbabu Praggnanandhaa
Un indian de 16 ani l-a învins pe campionul mondial la șah Magnus Carlsen
2016 World Chess Championship - November 12
Aleksandr Riazanțev, campion european la șah rapid
Partenerii noștri