Atenție la vacanțele-chilipir!

Data publicării:
nava croaziera

De pildă, în cazul unei croaziere, taxele portuare ajung la 300 de euro de persoană, iar taxele de autostradă în Grecia sau în Bulgaria costă până la 25 de euro.

Cine vrea să viziteze Colosseumul din Roma sau Palatul Vechi din Stuttgart plăteşte 140 de euro pentru un bilet rezervat cu o lună înainte de plecare. La acest cost se adaugă bagajul de cală şi taxa de rezervare. Costul total se ridică aproape 200 de euro, adică exact cât costă un bilet de linie, cu totul inclus.

Nici biletul de avion cu escală nu este mai avantajos. Diferenţa economisită este cheltuită uşor, în timpul escalei, în restaurantele şi magazinele din aeroport.

„Vom petrece câteva ore într-un aeroport la dus și câteva la întors și cu siguranță că vom da câteva zeci de euro în aeroport”, spune Ciprian Enea, consultant în turism.

Şi un concediu petrecut pe un vas de croazieră presupune cheltuieli suplimentare. Deşi cazarea costă doar 600 de euro, trebuie achitate şi taxele portuare pentru acostarea în insule sau în oraşe europene.

Pentru o săptămână în Caraibe, taxele sunt în jur de 150 de euro de persoană, în Europa cam 250-300 de euro de persoană”, precizează Mircea Vladu, director al unei agenții de turism.

Trebuie să lăsați însă bacșiș de fiecare dată când mergeți la restaurant. Înseamnă în plus 200 de euro per sejur.

Şi cei care aleg să meargă cu maşina în vacanţă au parte de cheltuieli suplimentare. Un drum dus-întors cu autoturismul personal până în Corfu costă doar 130 de euro, dar la acest preţ se adaugă şi alte taxe.

„Este important să luăm în calcul toate taxele de drum, taxele de feribot, nu doar pentru mașină, ci și pentru pasageri”, spune Ciprian Enea.

Autorităţile mai vin cu un sfat important - înainte de a pleca în vacanţă, verificaţi dacă agenţia de la care aţi cumpărat sejurul este asigurată, astfel încât să nu pierdeţi banii plătiţi în cazul în care firma intră în faliment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri