Baie tradițională pentru prințul Charles în Valea Zălanului

Data publicării:
baie zalan

„Elementele principale construite vor fi un bazin de apă minerală în centrul sitului, pe o parte mlăştinoasă, o parte acoperită, în caz de ploaie, şi un mic loc unde oamenii se pot schimba”, explică un participant.

Planurile au fost schiţate de un grup de studenţi la Peisagistică. Localnicii au donat ciment şi au adunat piatră de râu şi lemne din pădure. Nici unii, nici alţii nu se plâng dacă e vorba să facă şi muncă fizică.

„Realizarea planurilor a fost o muncă uşoară, însă acum recunosc că nu-mi este uşor să fac muncă de băieţi, dar reuşesc să mă descurc pentru a nu fi în plus", spune Erika Ferenczy, studentă.

Ca arhitect este foarte interesant să particip la un asemenea proiect pentru că facem băi, obiective tradiţionale în secuime şi ne propunem tocmai să readucem aceste tradiţii lângă sate", explică un alt student, Marton Nemcsak.

La câţiva metri depărtare, un alt grup de tineri lucrează la amenajarea unei băi pentru curele de gaz, benefice pacienţilor cu probleme cardiovasculare.

„Se folosesc numai materiale locale şi organice şi construim prin metode tradiţionale caracteristice acestei zone şi în special construcţiilor în cloacă", spune Agnes Herczeg, arhitec peisagist.

Localnicii din Valea Zălanului speră că moştenitorul Coroanei Britanice va fi încântat de baia tradiţională. Viitoarea atracţie se ridică la câţiva metri de conacul pe care Prinţul Charles l-a cumpărat acolo.

„Cred că se va bucura că aşa ceva cred că nu este în Anglia”, spune un localnic.

Voluntarii speră să termine construirea băii tradiţionale de la Valea Zălanului vinerea viitoare. Intrarea va fi gratuită pentru toată lumea, localnici şi turişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri