Balcic, jumătate istorie, jumătate agrement

Data publicării:
balcic-ansamblu-lp

O variantă mai ieftină și mai confortabilă este să vă cazați la unul dintre resorturile aflate la câțiva kilometri de oraș și să faceți naveta, cu autoturismul sau cu transportul în comun. De exemplu, cu opt kilometri înainte de Balcic, un complex de două stele din zona Kavarna, aflat pe malul mării, oferă nenumărate posibilităţi de distracţie.

De aici, turiştii se pot îmbarca pe un velier care îi va plimba pe ţărmul mării până în Balcic. Priveliştea este incredibilă, iar stațiunea privită din largul mării dă impresia unui amfiteatru cu foarte multe case ridicate chiar şi pe pantele munţilor.

O astfel de plimbare până la Balcic durează aproximativ o oră și costă aproximativ 30 de euro pentru un adult şi 15 euro pentru copii. Din acelaşi complex puteţi închiria şi skyjet-uri. Costă mai mult, dar reduceţi durata de deplasare între cele două localităţi. Pentru 15 minute de plimbare veţi plăti în Bulgaria 30 de lei.

Din largul mării veţi observa că ţărmul are plaje înguste care se află la peste 150 de metri sub nivelul oraşului. Balcicul este amplasat în trepte, iar versanţii de calcar i-au dat denumirea de Oraşul Alb, în timp ce întreaga zonă a Balcicului a fost numită Coasta de Argint, datorită structurii calcaroase care o face să strălucească efectiv deasupra mării.

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Balcic este Castelul Reginei Maria. Construit între anii 1924 - 1931 de arhitecţi italieni, palatul impresionează prin simplitate şi bun gust. Cele 14 camere, două terase şi un balcon pot fi admirate în fiecare zi de turişti.

Grădina botanică a palatului este și ea o surpriză pentru cei care o viziteză. Sunt mii de specii de flori, cactuşi şi arbori. Fiecare colţ este atent îngrijit, fiecare secţiune are ceva distinctiv și totul este în perfectă armonie cu peisajul natural al locului. Nu este de mirare, pentru că, așa cum însăși Regina Maria nota în jurnalul ei, florile au însemnat nu doar o simplă pasiune, ci și un mod de viaţă.

În drumul spre ieşirea din castel veţi întâlni o casă mică în care veţi putea degusta vinuri într-un peisaj de vis.

Anna Koleva îşi întâmpină clienţii, zilnic, cu zâmbetul pe buze. Face asta de mai bine de 10 ani, de când a deschis aici magazinul de vinuri. Acum, beciurile casei familiei sale numără peste 10.000 de sticle, însă nu toate sunt de vânzare. O sticlă de vin marcă înregistrată bulgărească tradiţională costă între 20 şi 50 de leva, adică între 45- şi 110 lei.

Atraşi de Balcic sunt şi jucătorii de golf.

Avem cinci lacuri, doi profesori de golf, astfel că toţi pot veni să joace golf, pot lua lecţii de golf şi, după 10, 12 sau 15 lecţii, pot obţine un green card. Sunt 6.000 de metri pătraţi de terenuri de golf. 18 găuri pentru golf cu cinci lacuri şi 12 kilometri de drum pentru maşinuţele de golf”, spune Hana Koleva, director de marketing la un complex de cinci stele.

Complexul se laudă cu cel mai mare spa-hotel de cinci stele din sud-estul Europei. Are nu mai puţin de 3.000 de metri pătraţi. Dintre oaspeţi, o cincime sunt jucători de golf și familiile lor. Aici există şi o Academie de Golf.

Unul din instructorii academiei este Gabriel Toader. I-ar fi plăcut să antreneze în România, dar condițiile ofeite de angajatorii bulgari l-au convins să vină aici.

Oaspeţii au la dispoziţie şi alte facilităţi sportive şi de agrement. Tirul sportiv este una dintre cele mai gustate. Un poligon de tir sportiv se află la doar trei kilometri distanţă de zona Balcic.

Este un sport olimpic numit skeet and trap. 40 de leva, 25 de trageri cu puşca cu ţintă, 20 de leva cu pistolul, 10 gloanţe indiferent de calibru”, spune Dmitri Ivanov, campion naţional la tir.

O altă experienţă pe care nu ar trebui să o rataţi în Bulgaria este echitaţia. Puteţi călări pe malul mării pentru că proprietarii resorturilor vă aduc caii la locul în care sunteţi cazaţi.

Ascuns vederii de ţărmul înalt al Mării Negre, Balcic este ideal pentru minivacanţe: un loc relaxant, cu multă verdeaţă şi multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber în natură. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri