Biziday. Sporturi extreme în Chitila

Data publicării:
aeroport

Într-un tunel de vânt, simplificând foarte mult, un motor extrem de puternic produce un curent de aer care circulă chiar și cu 300 de kilometri pe oră. Cei care se află în tunel sunt ridicați pur și simplu și inițial, astfel de echipamente erau folosite doar în pregătitrea parașutiștilor. Acum, câteva zeci de astfel de instalații sunt folosite în parcuri de agrement din întreaga lume și dacă ideea vă tentează, cel mai la îndemână v-ar fi să dați o fugă până în Cehia.

Sau mai puteți aștepta încă șase luni, căci dacă toate decurg conform planului, un astfel de tunel de vânt va fi inaugurat în România. Mai precis în orașul Chitila, la o aruncătură de băț de București.

Lorand Sata, director tehnic SBR: „Tunelul Aerodinamic va fi plasat în bucla aceasta relizată pațial sub pământ, 20 de metri. 20 de metri înseamnă 7 subsoluri. Sau un bloc de 7 etaje. Și orice chestie vi se pare vouă că arată cât de mare o să fie treaba”.

Parcul de agrement se va numi Freelo, însă pe lângă tunelul de vânt, va avea și alte atracții. De exemplu, un bazin acoperit în care se va putea face surfing tot timpul anului.

Mihai Zamfir, director general KEI Development: „Investiția se ridică la 8 milioane de euro. Partea de tehnologie este undeva la 3 – 3,5 milioane de euro, iar restul sunt achiziție teren și construcții.

Cu excepția unor transformatoare, toate echipamentele au fost fabricate și proiectate în România. Cu totul, e vorba de 20 de fabrici din Craiova, București sau Brașov, care au furnizat echipamentele viitorului parc de distracții.

De exemplu, motorul tunelului este produs la Electroputere Craiova.

Valentin Rău, director în cadrul Electroputere: „Motorul are o masă de 19 tone. 2,5 metri înălțime și 2,5 diametru, asta ca să avem o imagine de ansamblu a ceea ce producem”.

În afară de tunelul de vânt și bazinul de surfing, parcul Freelo va mai avea un hotel, un restaurant, un cinematograf în aer liber și două piscine. Va avea în jur de 70 angajați și nu o să fie tocmai ieftin. Vor exista mai multe tipuri de abonamente, dar în principiu două minute în tunelul de vânt vor costa cam 20 de euro. În Europa, tariful mediu este de 60 de euro.

Dezvoltatorii și-au propus să își amortizeze investiția în 5 ani, însă acest lucru s-ar putea întâmpla mai repede, căci Freelo a fost conceput ca o franciză. Prin urmare, dacă un astfel de parc se va deschide în Bulgaria să zicem, o parte dintre echipamente vor fi produse tot în fabricile din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri