Bojdeuca lui Ion Creangă, locul de unde îşi încep turul turiştii, în Iaşi

Data publicării:
bejdeuca creanga

Bine ați venit la Bojdeucă. Eu vă propun să ne întoarcem puţin în timp, la anul 1872, când Creangă, la 35 de ani a venit aici la Bojdeucă”, aşa sunt întâmpinaţi turiştii la Bojdeuca lui Ion Creangă.

„În această căsuţă modestă din Valea Ţicăului, Ion Creangă şi-a scris cea mai mare parte din operă. Aici au fost aşternute pe hârtie scrierile care i-au impresionat deopotrivă pe copii şi pe adulţi, Amintiri din copilărie”, relatează Teodora Tompea, reporter Digi24 Iași.

Aici, în mahalaua Țicăului, la casa numărul 4, şi-a petrecut marele povestitor aproape toată viaţa. Câţiva ani, cei mai frumoşţi, alături de Mihai Eminescu. Povestea excepţionalei prietenii le este spusă vizitatorilor chiar de holograma lui Ion Creangă.

Astfel de poveşti atrag, la fiecare sfărșit de săptămână, sute de turiști din întreaga țară, dar mai ales din Republica Moldova. Cei mai mulți vin pentru prima data în Iași şi aleg special să înceapă turul de la casa-muzeu Ion Creangă.

„Este foarte frumos, foarte emoţionant. Domnul care ne-a prezentat ne-a făcut să lăcrimăm, amintindu-ne cu drag de perioada în care a trăit Ion Creangă.Ne bucurăm foarte mult de ce am văzut. Când eram mici ni se părea Bojdeuca mare, acum suntem mari si ni se pare Bojdeuca mică. E emoţionant şi felul cum prezintă ghizii e deosebit”, povesteşte o turistă.

„Foarte frumos. Îmi pare mai mică. Am fost..am mai vizitat-o când aveam 7 ani şi îmă părea mai mare”, adaugă un turist.

Foarte interesant. Noi suntem prima data din Rep. Moldova în România şi prima dată şi la Iaşi şi prima dată şi la Bojdeucă. Şi ne-au răscolit şi amintirile că noi doar am crescut pe poveştile lui Ion Creangă. Noi le povestim acuma nepoţilor noştri, dar e bine să îi aducem aici la faţa locului să le arătăm de unde s-a pornit tot”, spune o altă turistă.

Un bilet pentru a vizita Bojdeuca din Țicău costă 3 lei pentru adulţi, iar pentru elevi, studenți și pensionari se fac reduceri. În cazul în care preferați un sejur mai lung la Iași și vreți să vizitați mai multe muzee, vă puteți caza la hoteluri. Prețul pentru o noapte porneşte de la 70 de lei şi poate ajunge la 200 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri