Bonton. Cât de politicoși sunt funcționarii publici?

Data publicării:
functionar publica primaria sector 6 - captura bonton

Prima oară reporterii Bonton au fost la Primăria Sectorului 6, unde au cerut o autorizaţie pentru a organiza o expoziţie foto, lângă Parcul Drumul Taberei. Funcționarul care trebuia să respecte legea a recomandat echipei Bonton s-o ocolească.

Discuţie reporter-funcţionar public:

„-E complicată treaba. Adică mai bateţi nişte drumuri şi plătiţi ceva dacă vreţi. Cât staţi? O zi?

-4 ore.

-Într-o zi 4 ore? Şi nu puteţi s-o faceţi aşa fără nimic?

-Păi şi dacă vine Poliţia Locală?

-Aia e! Dacă vine Poliţia Locală, vă amendează.

-Eu am vrut să fiu corectă...

-Păi... eu vă-nţeleg, dar vedeţi ce paşi aveţi de urmat?! (Îi sună telefonul personal și răspunde – n.red.) N-avem ce să vă facem.”

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici a găsit însă o scuză pentru îndemnul subalternului său.

„Da... Probabil că s-a gândit că e destul de mare birocraţia. Probabil că la asta s-a gândit. (n.red. - Reporter: Dar era ilegal.) Dar această atitudine, vă spun, este ilegală”, a spus Eugen Coifan, președinte ANFP.

Atitudinea funcţionarilor deranjează tot mai mulţi oameni, nemulţumiti de felul în care sunt trataţi.

„Vă rog frumos! Data viitoare merg cu o reclamaţie până sus! E a nu ştiu câta oară când faceţi la fel. Vă rog frumos! Sunteţi plătiţi din banii noştri, fiţi civilizate cu noi. Eeee... Asta-i bună. După ce că greşiţi, vă mai şi enervaţi”, se plânge un contribuabil.

„Nu respectă deontologia şi etica profesională. Ei sunt prestatori de servicii şi sunt plătiţi din banii contribuabililor să lucreze în intereseul cetăţeanului. De multe ori sunt aroganţi, te sfidează”, spune un bărbat.

Iar problemele se văd clar şi în cifre. Asociaţia pentru reformarea sistemului de impozite şi taxe a realizat mai multe studii legate de pregătirea celor din domeniu. Rezultatele sunt alarmante.

„Despre rezultate vă spunem că, din păcate, au fost din rău în mai rău. Primul studiu a fost un studiu pilot (...) şi la acel moment, procentual (...) 47% dintre administraţii au ştiut să răspundă. (...) La al doilea studiu, numai 12% au ştiut, (...) la a treia ediţie, desfăşurată luna trecută, doar 6% au ştiut răspunsul”, spune Delia Cataramă, director executiv ARSIT.

Duminică, de la 17:30, la emisiunea Bonton, vedem câţi funcţionari publici trec testul politeţii şi ce e de făcut în cazul în care-l pică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri