BONTON | Voluntari pentru salvarea patrimoniului

Data publicării:
conace digi24

De curând, studenţii Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti au început să facă ceva pentru trecutul nostru. Patru generaţii de studenţi-voluntari din toată România au reuşit să rescrie istoria unor ansambluri nobiliare preţioase. Mai mult decât atât, de câteva ori pe an, organizează circuite la conace şi castele, eveniment unic în ţara noastră.

Proiectul Monumente Uitate a început în anul 2008. Atunci, un profesor de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, le-a cerut studenţilor din anul trei să facă un studiu despre ansamblurile nobiliare din România. Printre ei s-a numarat şi Anca Raluca Majaru.

De șapte ani, tinerii „vânează” clădiri uitate. Conace, palate, castele şi case boiereşti. Se documentează, află poveşti, toate cu un singur scop.

Dacă la început studenții căutau doar monumentele din Transilvania, astăzi proiectul s-a extins în toată România. Iar informaţiile pe care le-au strâns se află disponibile pe singura platformă online gratuită despre ansamblurile nobiliare din ţara noastră.

Atunci când nu se află pe teren, arhitecţii fac planuri şi caută soluţii pentru a salva construcţiile valoroase.

Tinerii au reuşit până acum să includă în patrimoniul naţional mai multe monumente, dar nu vor să se oprească aici. Pe lângă diferitele workshop-uri pe care le organizează, echipa Monumente Uitate, pleacă, de câteva ori pe an, în excursii de tip Castle break, un concept care a prins şi în România. Excursiile de weekend la diferite castele din ţară, ajută la promovarea şi cunoaşterea istoriei. Traseul este diferit de fiecare dată.

Luna aceasta, excursia de tip Castle break a pornit din Cluj. Participanţii au vizitat castelul din Carei şi s-au oprit la cel din Macea, judeţul Arad. Tot acolo unde se află şi una dintre cele mai mari grădini botanice din Europa.

Castelul Csernovics din Macea a fost construit în anul 1745, iar în anul 1862 a revenit familiei Karolyi. După naţionalizare, clădirea a fost, pe rând, orfelinat, azil pentru orbi, centru de reeducare pentru copiii orfani şi sediu al Cooperativei Agricole. Astăzi, castelul aparţine Universităţii din Arad, dar nu există fonduri pentru restaurare.

În drumurile lor, arhitecţii au găsit şi urmele unor clădiri care nu mai există. Iar pentru a nu le da uitării, le-au reconstruit 3D.

Şi Moray Letham are grijă ca monumentele istorice să nu se piardă. În urmă cu șapte ani a venit din Scoţia pentru a-şi cumpăra un conac în ţara noastră. Credea că va reuşi, din banii de pensie, să îl restaureze şi să îl transforme într-un centru de evenimente culturale. Intenţia sa a fost bună, dar socoteala de acasă nu i-a ieşit şi la faţa locului.

Scoţianul a reconstruit turnul conacului, dar fără niciun ajutor din partea autorităţilor, nu crede că va reuşi să ducă lucrările la bun sfârşit. Ca Moray Letham sunt destui temerari. Care ştiu că nu pot schimba trecutul, dar încearcă să recupereze istoria furată de comunişti pentru generaţiile viitoare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri