BUSINESS CLUB. Ajutor pentru turism, blocat de birocrație. Sistemul voucherelor electronice este nefuncțional

Data publicării:
litoral mare vara costinesti plaja 5399659-Mediafax Foto-Marius Smadu

În vara anului trecut, guvernul a dat o ordonanță de urgență, susținută de patronatele din turism, prin care, de la 1 ianuarie 2015, ar fi trebuit să intre în vigoare sistemul voucherelor electronice de vacanță. Însă proiectul a rămas blocat în Parlament. Abia astăzi comisiile reunite pentru Muncă și Industrii au trimis legea în plen.

„Suntem obișnuiți noi, patronatele din turism, de 25 de ani încoace să se trateze cu mai multă întârziere problemele legate de dezvoltarea turismului românesc. Nu întotdeauna turismul românesc a fost o prioritate”, spune Corina Martin, președintele ANAT.

Așadar, va mai dura o perioadă până când sistemul va fi funcțional. Iar patronii din turism riscă să piardă mulți bani. Estimările pe care le-au făcut arată că piața voucherelor de vacanță s-ar putea ridica la 1,2 miliarde de lei pe an, adică 280 de milioane de euro.

Din punct de vedere fiscal, voucherele au un statut asemănător cu cel al bonurilor de masă. Sunt scutite de contribuții, iar singurul impozit ce trebuie plătit pentru ele este cel pe venit - de 16%.

Și, spre deosebire de primele de vacanță acordate în numerar, care pot fi cheltuite oriunde, voucherele de vacanță pot fi folosite doar la hotelurile, pensiunile și restaurantele din România. Primii care ar urma să beneficieze de vouchere ar fi bugetarii și angajații din companiile de stat. Însă aceste beneficii vor putea fi acordate și de companiile private în care au fost semnate contracte colective de muncă.

Valoarea voucherelor primite de o persoană nu va putea depăși șase salarii minime brute pe economie. Adică fiecare beneficiar va primi maximum 5.850 de lei. Patronatele din turism prognozează că voucherele vor avea o valoare medie de 2.500 de lei pentru fiecare turist, suficient cât să acopere măcar parțial cazarea pe câteva zile.

Însă chiar dacă din punct de vedere legislativ totul va fi în ordine, va trebui pus la punct sistemul electronic de distribuție a voucherelor de vacanță. Inițial, acestea ar fi trebuit să fie emise de Autoritatea Națională pentru Turism, care nu are însă nici bugetul și nici personalul necesar pentru gestionarea acestui sistem. Acum, soluția luată în calcul de patronatele din turism este ca voucherele să fie acordate prin card, cu ajutorul băncilor, care ar percepe comisioane pentru administrarea rețelei de distribuție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri