Business Club. Câte hoteluri de 5 stele sunt în România

Radu Paraschivescu Data actualizării: Data publicării:
blaxi

În România, 51% la sută din hoteluri sunt clasificate la 3 stele. E varianta de mijloc de confort, dar și de preț, varianta de compromis pe care o aleg majoritatea turiștilor. După hotelurile de trei stele, cele mai dese în România sunt cele de o calitate și mai mică, de 2 stele.

Un sfert dintre hotelurile din țară sunt de două stele în vreme ce unitățile care oferă un confort mai mare sunt de-a dreptul rare. În România nu sunt nici 300 de hoteluri de 4 stele, iar când vine vorba de gradul maxim de confort, se poate spune ca piața autohtonă nu prea are jucători de top.

Nu există decât 34 de hoteluri de cinci stele în întreaga țară, iar trei dintre ele au fost ridicate în ultimul an când s-a dezmorțit și economia și piața construcțiilor. În stațiunile de la munte sunt aproape un sfert din totalul național, în vreme ce în stațiunile de la malul marii, se găsesc doar 10% din unitățile turistice.

În județul Brașov sunt cele mai multe hoteluri, moteluri și campinguri din întreaga țară, aproape 900.

Hotelurile de la mare, deși sunt mai puține la număr, sunt mai mari ca dimensiuni. Astfel că în județul Constanța există cea mai mare capacitate de cazare din țară. Potrivit datelor Institutului de Statistică, în județul Constanța se regăsesc cele mai multe locuri de cazare, mai bine de un sfert din numărul de camere disponibile în întreaga țară.

În vreme ce județul Brașov are doar 8% din totalul de locuri fiindcă acolo turiștii sunt de regulă cazați în pensiuni și cabane, mult mai mici decât hotelurile de pe litoral.

În momentul de față, dând la o parte camerele din căsuțe, România are o capacitate de cazare a turiștilor de nici 150.000 de camere, dintre care circa 60% sunt în hoteluri, iar celelalte în pensiuni, vile și campinguri.

Totuși între vara lui 2014 și vara acestui an, capacitatea de cazare turistică a crescut cu 5,5 procente, cele mai mari creșteri fiind înregistrate pe segmentul de cabane și hosteluri.

România însă se află la periferia turismului european. La noi nu există nici măcar 1% din totalul unităților de primire din Europa.

Croația are de 12 ori mai multe structuri de cazare, iar Cehia are de două ori mai multe, în ciuda faptului că suprafața e doar o treime din cea a României, iar populația e la jumătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri