„CA-N FILME”. Ce relevanţă mai au Oscarurile, dincolo de Cetatea Filmului. Părerile criticilor

Data publicării:
oscar 1

„CA-N FILME”. Ce relevanţă mai au Oscarurile, dincolo de Cetatea Filmului. Părerile criticilor

Statuetele aurite sunt pregătite, iar vedetele și-au ales cu atenție vestimentațiile. Dar ce relevanţă mai au de fapt Oscarurile, dincolo de Cetatea Filmului?

Cred că, în primul rând, avem despre ce să discutăm, cam asta e, toată lumea le ia, le foarfecă, are impresia că e cunoscătoare, sau că ştie mai bine decât ăia care au votat, uneori chiar ştie mai bine”, spune criticul de film Irina Margareta Nistor.

Academia funcţionează mereu pe bază de empatie, Oscarurile nu sunt o chestie lucidă şi pragmatică”, este de părere Cristi Mărculescu, critic de film.

La categoria cel mai bun film concurează nouă candidaţi. „Gravity”, „12 Years a Slave”, „American Hustle”, „Her”, „Wolf of Wall Street”, „Philomena”, „Nebraska”, „Captain Phillips” şi „Dallas Buyers Club”. Zarurile au fost aruncate, membrii Academiei au votat, dar până când aflăm câştigătorul, putem doar specula.

Ăla care o să ia o să fie iar "12 ani de sclavie". Parcă văd”, crede Irina Margareta Nistor.

Pe mine m-ar bucura să câştige Gravity, pentru că e singurul film care e radical diferit. (...) Este o îmbinare foarte fericită între tehnologie, estetică şi un mod destul de tradiţional de a spune o poveste, totuşi”, spune Cristi Mărculescu.

Decât să ia Gravity, mai bine totuşi "12 ani de sclavie"”, spune Irina Margareta Nistor.

Alfonso Cuaron, Steve McQueen, David O.Russell, Martin Scorsese şi Alexander Payne sunt rivali la categoria „Cel mai bun regizor”. Oare cine va câştiga?

Alexander Payne. (...) Steve McQueen a avut filme mult mai bine, dar a picat într-un moment în care lumea s-a lăsat cuprinsă de poveste, culmea e că mulţi n-au ştiut, e un caz real”, precizează Irina Margareta Nistor.

Dacă ar trebui să pariez, aş paria pe Steve McQueen. Eu aş prefera, sincer să fiu, să văd Oscarul ducându-se tot către Gravity, pentru că, în general, cel mai bun film nu se regizează singur”, afirmă Cristi Mărculescu.

Poate cel mai ușor de prezis este câștigătorul de la categoria cel mai bun actor. Matthew McConaughey a câştigat până acum Globul de Aur, Premiul BAFTA şi trofeul acordat de Sindicatul Actorilor Americani pentru prestaţia sa din „Dallas Buyers Club”. Din acest motiv, este considerat marele favorit.

La categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal”, toată lumea pare să fie de acord: Cate Blanchett merită Oscarul pentru rolul său din „Blue Jasmine”.

La categoriile cel mai bun actor in rol secundar și cea mai bună actriță în rol secundar, previziunile sunt mai greu de făcut. Favoriţi sunt Jared Leto, pentru „Dallas Buyers Club”, respectiv Jennifer Lawrence, pentru „American Hustle”. Tânăra actriță este pe val, după ce a anul trecut a câștigat Oscarul pentru rolul principal din producția „Silver Linings Playbook”.

Oscarurile au devenit în ultimii ani mai mult o afacere și mai puțin ce ar trebui să fie: o sărbătoare a cinematografiei. Deși membrii Academiei nu fac mereu cele mai bune alegeri, un premiu Oscar se simte la box-office.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri