Ca-n filme. Reprezentările Mântuitorului la Hollywood

Data publicării:
iisus in filme

„Este unul din cele mai dificile personaje, pentru că într-un fel sau altul trebuie să conțină un ideal uman, mai degrabă, decât un personaj autentic”, consideră Cristi Mărculescu, critic de film.

„Iisus în cinema e destul de prost reprezentat”, susține Cristian Tudor Popescu.

Cel mai iubit este „Iisus din Nazaret”, de Franco Zeffirelli, interpretat de Robert Powell. Prima alegere a producătorilor a fost Dustin Hoffman, însă Powell a fost ales datorită ochilor lui albaştri şi pentru că semăna mai mult cu imaginea pe care o avea publicul american despre Isus.

Powell a purtat pe platouri creion de ochi albastru închis, pentru a i se accentua albastrul ochilor.

„Cel mai bine spunea Powell că după rolul ăsta a intrat într-un tipar din care i-a fost foarte greu să mai iasă”, spune Irina Margareta Nistor.

În „Patimile lui Iisus”, filmul regizat de Mel Gibson, personajul principal a fost interpretat de un catolic devotat: James Caviezel. Criticii au fost împărţiţi în ceea ce priveşte interpretarea lui. Actorul susţine că rolul i-a distrus cariera la Hollywood şi că producătorii i-au întors spatele.

Caviezel a jucat rolul la vârsta de 33 de ani şi are, în engleză, aceleaşi iniţiale ca Iisus: „J.C.”

„Mi se pare cel mai inexpresiv dintre toți. Nu e nici de bine, nici de rău. Nu cred că se potrivea deloc în rolul acela. E plat. Șters în acel rol, nu, nu mi-a plăcu”, spune Cristian Tudor Popescu.

„L-a transformat domnul Gibson pe Iisus într-un soi de yoghin rezistent la durere, ca și cum asta ar fi fost miza mitului cristic, nu? Cât poți să reziști! Dacă îți dau ăia cu crucea în cap, dacă te scrijelesc, și așa mai departe”, afirmă Irina Margareta Nistor.

Un Iisus care cântă şi dansează? Da, există, în musicalul „Jesus Christ Superstar”. Personajul biblic este interpretat de cântăreţul Ted Neeley. Acesta a jucat şi în varianta de pe Broadway a spectacolului, în care a ajuns după ce a încercat să obţină rolul lui Iuda. Rolul din film i-a marcat cariera lui Neeley , care n-a reuşit să iasă din umbra acestui personaj.

„Jesus Christ Superstar e unul din filmele în care vreau să spun că latura furibundă de Iisus care aruncă cu toate acareturile de la templu este cel mai bine pusă pe film”, susține Cristi Mărculescu.

Max von Sydow nu clipește aproape deloc în „Povestea lui Isus” sau „The Greatest Story Ever Told”, film apărut în anul 1965. Actorul suedez nu jucase până atunci în niciun film în limba engleză. A fost ales pentru acest rol tocmai pentru că producătorii nu voiau ca publicul american să îl asocieze cu alte roluri.

În „Ultima tentaţie a lui Iisus” sau „The Last Temptation of Christ”, Willem Dafoe apare ca un mântuitor plin de îndoieli, frici, depresie şi dorinţe sexuale. Dafoe l-a înlocuit pe Aidan Quinn în acest rol, iar cronicile i-au fost favorabile.

The last temptation of Christ” al lui Scorsese este un film de-a dreptul confuz. Nu m-a convins absolut deloc Willem Dafoe in rolul principal”, spune Cristian Tudor Popescu.

„(Nu funcţionează religios) Pentru că rupe prea mult din nu ştiu dacă să spun mister sau iconografie. Este o versiune foarte interesantă luată din romanul lui Kazantsakis, dacă nu mă înşel, despre ce ar fi fost dacă”, susține Cristi Mărculescu.

Mulţi l-au jucat pe Iisus, dar foarte puţini dintre aceştia au reuşit să devină pentru puţin timp, o adevărată figură divină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri