Călător în ţara dacilor liberi. Şcoala lui Gerula

Data publicării:
lupul dacic

Departe de gălăgia urbană, de praful și mirosul de gaze de eșapament, oricine poate evada, pentru câteva ore, pentru o zi sau pentru o săptămână. Școala lui Gerula este despre cum să călărim, cum să ne împrietenim cu șoimii și ulii, cum să hrănim câini, pisici și capre. Un loc unde poți afla o multitudine de povești despre istoria noastră și despre cele mai ascunse cărări de munte.

Noi nu prea am vrea să recunoaștem înfrângerea de către un sistem oareșcum nedrept și pentru că credem foarte tare în valorile astea care pe noi ne animă, vrem să fie cumva un gest către copii sau oameni mari care, ca și noi, vor să trăiască într-o lume mai bună”, explică Mugur Pop, inițiatorul Școlii lui Gerula.

Liniștea locului e întreruptă doar de sunetele naturii. Mieunat de pisici, lătrat de câini, nechezat de cai și țipete de ulii.

Mugur „Şoimaru” este un om care reuşeşte să îmblânzească sălbăticia. Şi face asta de aproape 40 de ani. „Toate păsările răpitoare se îmblânzesc cu foarte, foarte mult calm. Niciodată nu pot fi folosite metode barbare, nu pot fi pedepsite, doar recompensate. În momentul în care primesc bucățica de carne, ele vor veni pe mâna stapânului și vor asculta comenzile sale”, arată Mugur Gliga, șoimar.

Și nu doar pe mâna stăpânului vin. Odată domesticite, aceste păsări sălbatice sunt prietenoase cu oricine le arată dragoste şi prietenie. Uliul este o pasăre sălbatică de pradă care cu greu se apropie de om, dar atunci când o face, formează cu acesta o echipă fie pentru zbor, fie pentru joacă sau vânătoare.

După ce am făcut cunoștință de aproape cu păsările de pradă, continuăm aventura călare. Călăria este, dincolo de un sport, o comuniune între om și cal. Un parteneriat bazat în special pe afecțiune.

La Școala lui Gerula vizitatorii au șansa să se bucure de zborul aparent haotic al păsărilor de pradă, să dea de mâncare caprelor, să tragă cu arcul sau să călărească. Preferatul copiilor este Vifor, un cal alb, puternic, care le dă încredere tuturor celor care îl încalecă.

Vifor e un cal foarte cuminte, are toate trăsăturile frumoase, blând, ascultător, nu e un cal blestemat, e foarte cuminte, plimbă copii, el tot ce i se dă de lucru execută”, spune îngrijitorul Gavrilă Pop.

Mugur Pop, cunoscut sub numele de Gerula, se autointitulează un om al naturii, gata să împărtăşească secretele unei vieţi liniştite cu toţi cei care îi calcă pragul casei.

Sunt copil de oraş, am terminat un liceu bun din buricul târgului, am făcut o facultate jumate, că a doua nu am vrut să o termin, şi cu toate astea, în mine, o voce foarte puternică o grăit ceva: nu face aia, fă asta şi cred că ăla a fost momentul în care am început să fiu fericit. Curios, ştii, să stai la coada calului, să strângi balegă, să potcoveşti, să te duci cu ei prin munţi, să dormi cu ei. De fapt e o resursă de regenerare, de care toţi avem nevoie. Asta este de fapt factorul terapeutic. Sau factorul educaţional în cazul copiilor”, spune Mugur Pop.

Școala lui Gerula este foarte aproape de Cluj. De pe Valea Gârbăului, turiştii mai au de străbătut doar 2 kilometri până în mijlocul sălbăticiei, acolo unde viaţa prinde un alt gust.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri