Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin, de la depozit de îngrășăminte la centru pentru copii cu dizabilități

Data publicării:
iuliu maniu

Iuliu Maniu a fost prim ministru al României în trei rânduri, deputat în Parlamentul României şi Ungariei, fervent susţinător al Unirii Transilvaniei cu România. Un om care niciodată nu şi-a uitat rădăcinile. Drept mărturie stau acum un muzeu, o biserică şi o casa memorială care astăzi are nevoie de serioase lucrări de reabilitare.

Deşi în testamentul său, Iuliu Maniu a lăsat în folosință gratuită Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin către Episcopia Romană Unită cu Roma Greco-Catolică, pe o perioadă de 50 de ani, după arestarea lui Maniu din 1947, conacul a devenit depozit de îngrăşăminte chimice.

Ulterior, conacul de la Bădăcin a fost transformat în tabără pentru elevi, iar în anii '80 a primit destinaţia de cămin pentru copii cu handicap sever.

La 10 kilometri de Şimleu Silvaniei, pe dealul Tarinei, turiştii pot descoperi istoria uitată a naţiunii. Părintele Cristian Borz explică ce înseamnă acest loc pentru conştiinţa naţională.

"Ne aflam la Bădăcin, pe dealul Tarinei, locul în care se găsește Casa Memorială Iuliu Maniu, casa în care a copilărit Iuliu Maniu, locul în care venea să se odihnească atunci când problemele politice de la București îi permiteau acest lucru. Iuliu Maniu iubea aceste locuri, spunea că la Bădăcin și aerul este mai proaspăt”, povestește preotul Cristian Borz, preotul parohiei Bădăcin.

Iuliu Maniu şi-a făcut primele studii la Şimleu, după care a mers la liceu în Zalău. De aici a plecat pentru studiile universitare din Budapesta şi Viena, de unde s-a întors cu un doctorat în drept. A devenit avocat al mitropoliei greco-catolice de la Blaj, iar din 1897 a început să se implice şi în politică.

„După moartea președintelui Pratidului Național Român ajunge să fie ales președintele acestui partid, candidează ca deputat în parlamentul din Budapesta, este ales în al doilea an, devine un deputat incomod pentu stăpânirea austro-ungară, dar s-a bucurat de un respect deosebit, chiar și acum există o placă memorială în care sunt arătați cei mai celebri oratori și parlamentari”, spune preotul.

În Bădăcin exista azi o biserică ridicată în memoria lui Iuliu Maniu la subsolul căreia se află un muzeu. În conacul de la Bădăcin, aflat astăzi într-o stare deplorabilă, este acum un centru pentru copiii cu dizabilități. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri