Cascada unică din Munţii Apuseni, unde au loc fenomene naturale spectaculoase

Data publicării:
CASCADA

De cum intri în satul Nemeşi, din judeţul Alba, pe valea Arieşului Mic, se aude susurul lin al apei ce cade de pe stânci. Nu mergem mai mult de cinci minute, pe un drum cu case de piatră şi de lemn, răsfirate de-o parte şi de alta, şi cascada ne întâmpină, încetul cu încetul. Mai întâi îi vedem pe cei trei străjeri seculari, trei bolovani impunători care făceau parte din cascadă.

Cascada Pişoaia este specială atât prin frumuseţea căderii sale de apă înaltă de 18 metri, cât şi prin faptul că apa ce se scurge formează un pârâiaş ce dă naştere, la rândul lui, unor alte mici cascade. Cascade ce se întind pe o sută de metri.

Muşchiul de pe marginea pârâului format de cascadă, în contact cu apa calcaroasă, a format de-a lungul timpului un material solid şi rezistent, numit tuf calcaros, pe c are oamenii locului în folosesc la construirea caselor şi a gardurilor. Calcarul se depune şi pe frunze, iar rezultaul este şi mai spectaculos.

După cum vedeţi, se observă nişte tăieturi în piatră, sunt făcute de oamenii din sat, cu joagăre. Veneau, făceau tăieturi, făceau nişte prisme sau calupuri asemănătoare bca-urilor de astăzi şi le foloseau la construcţia gardurilor sau la zidurile caselor”, a spus Alexandru Resiga, primarul comunei Vidra. Poveştile despre frumuseţea şi unicitatea peisajelor din comuna Vidra şi din imprejurimi s-au răspândit, aşa că acum vin aici turişti din toate colţurile ţării, ba chiar şi din străinătate. Şi pentru că este o zonă turistică în plină dezvoltare, ofertele de cazare sunt diverse şi avantajoase. Pensiunile au preţuri de aproximativ 100 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri