Castelul Corvinilor din Hunedoara, o lume de basm

Data publicării:
corvin

Domnițe, cavaleri și personaje desprinse dintr-o epocă demult apusă au prins viață la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Aici a început vineri cea de-a doua ediție a Carnavalului Medieval. Pentru trei zile, tradițiile, legendele, arta și gastronomia secolului XV vor însufleți locul.

Pe toată perioada carnavalului vor fi trupe de muzică care vor concerta, de muzică medievală. Cireașa de pe tort este spectacolul de sâmbătă seara, unde 60 de actori, 10 cai și vreo 100 de figuranți vor replica o pagină din istoria lui Ioan de Hunedoara”, spune Sorin Tinca, directorul Castelului.

Iancu de Hunedoara este una dintre figurile marcante ale istoriei medievale din Transilvania. Apărător de seamă al creștinismului din acea perioadă, voievodul rămâne cel mai important proprietar al castelului de la Hunedoara. În perioada sa, construcția se dezvoltă și este modernizată după standardele vremurilor.

După ce este numit guvernator al Ungariei, bineînțeles, Ioan de Hunedoara renunță la construcțiile militare și apar primele construcții civile și religioase cum sunt: capele, o frumoasă construcție gotică și cea mai frumoasă clădire sau aripă a castelului, este vorba de palatul mare, format din două săli de recepție suprapuse, avem Sala Cavalerilor și sus la etaj avem Sala Dietei”, explică muzeograful Cristian Roman.

După apusul familiei Huniazilor, castelul ajunge în proprietatea altor nobili. Distrus în câteva rânduri de incendii, măcinat de nepăsarea autorităților din perioada comunistă, Castelul Corvinilor reușește cumva să rămână intact, bine ancorat în istorie.

Acum zece ani, la inițiativa unor studenți, a fost înființat Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.

Scopul a fost de a reînvia istoria națională, respectiv de a anima castelul, de a reînvia istoria castelului. Învățăm tinerii și aplicăm etica și conduita în societate, nu numai la castel, în evul mediul, ci și în civilie, cum spunem noi, acasă. Am creat o școală de luptă medievală, de dansuri, gastronomie, și în mare parte cam așa trăim, adică ne-am înființat ca să slujim cu credință acest castel”, spune Daniel Șerban, președintele Ordinului Cavalerilor de Hunedoara.

Spre încântarea turiștilor, tineri îmbrăcați în costume medievale încearcă zilnic să recreeze atmosfera timpurilor în care domnițele, cavalerii sau arcașii erau parte a vieții de la castel.

În ultimii doi ani, Castelul Corvinilor, ca obiectiv turistic a cunoscut o revigorare fără precedent. Turiști din lumea întreagă vin aici, fascinați de legende și povești.

În ceea ce privește cazarea, turiștii care ajung în zonă au la dispoziție o gamă largă de oferte: hoteluri, pensiuni și vile. Prețul unei nopți de cazare variază în funcție de servicii și facilități.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri