Cei mai mici turiști. Tot mai mulţi români au început să călătorească împreună cu copiii

Data publicării:
copii turisti

Alex are aproape un an şi deja se poate lăuda cu vacanţe în ţară, în Europa, dar şi cu un sejur în insulele Mauritius. Părinţii lui, Andra şi Răzvan Pascu, sunt consultanţi în turism şi călătoresc aproape în fiecare lună, iar de multe ori îi însoţeşte şi Alex. A mers în prima lui excursie când avea doar trei săptămâni, iar spre Mauritius a zburat când avea zece luni.

Andra Pascu, mama lui Alex: „În Mauritius populaţia de acolo este creolă. Fie creoli spre indieni, fie spre africani, dar oricum sunt negricioşi la faţă şi ţin minte că era un tip care se ocupa de ambarcaţiuni şi s-a apropiat de noi în prima zi şi a zis „Hye! I'm the captain” şi am crezut că Alex o să plângă, dar a vrut la el în braţe.”

În fiecare an, peste 700 de milioane de vizitatori călătoresc de la Marele Canion până la Marele Zid Chinezesc sau în pădurea Amazoniana. Şi pentru că în lume sunt mii de locuri de vizitat, din ce în ce mai mulți părinți aleg să se bucure de vacanțe împreună cu beblușii lor.

Răzvan Pascu, consultant turism: „Noi gândim uşor diferit şi vrem să-l învăţăm cu călătoriile. Pe de altă parte, nici noi nu vrem să ne fie afectată viaţa de călători şi, prin urmare, sunt nişte compromisuri pe care cu toţii trebuie să le acceptăm astfel încât nici să nu-i facem lui rău, dar să ne şi distrăm împreună.”

Andra Pascu, mama lui Alex: „Cred că depinde în proporţie de 90% de atitudinea părinţilor ca vacanţa cu un copil să fie ok. El să se simtă bine, să fie fericit. Să nu perceapă schimbarea de mediu ca un element de agitaţie. Și noi ne-am impus ca atunci când plecăm în vacanţă, să fim calmi. Înainte plecam tot timpul agitaţi, dar de când plecăm cu Alex nu mai suntem aşa.”

Andra Pascu, mama lui Alex: „Eu n-aş putea să condamn un părinte care nu călătoreşte cu copilul. Poate că asta simte, poate simte că pentru copilul lui nu e bine asta şi noi ne-am gândit oare ce ne-am fi făcut dacă Alex nu ar fi vrut să călătorească. Dacă ar fi plâns şi nu i-ar fi convenit. Întâmparea a făcut ca el să fie destul de receptiv la schimbările de mediu. A dormit în cameră de hotel de la trei săptămâni în condiţiile în care alţii părinţi nici nu-i scot din casă pe bebeluşii lor. Noi l-am pus într-un pat străin. Pe o saltea străină. Am încercat să-i creem un mediu cât mai aproape de cel de acasă, dar cumva ne-am adaptat împreună.”

Răzvan Pascu, consultat turism: „Nu e uşor să călătoreşti cu un copil, dar nici nu e imposibil şi îi îndemn pe toţi să încerce să călătorească cu copiii. Ar fi păcat dacă ei sunt obişnuiţi să fie călători să întrerupă pentru un an de zile sau doi ani.”

Alţi doi copii care se pot lăuda deja cu vacanţe în afara ţării, la o vârstă foarte mică, sunt Ana şi Ema, fiicele Adrianei Cocic, unul dintre cei mai citiţi bloggeri de travel din România. Specialitatea ei sunt călătoriile alături de copii.

Adriana Cocic, travel blogger: „Nu cred că există o reţetă unică, o destinaţie care să placă tuturor şi cred că e foarte important să-ţi alegi destinaţia în funcţie de ce vrei. Noi când mergem cu copiii alegem destinaţii interesante unde avem ce vedea, dar nici prea prea pentru că dacă ar fi mult prea multe de văzut copiii ne încetinesc ritmul şi devenim frustraţi că nu putem vedea. Dacă nu plecăm două luni, ne întreabă când plecăm...we, we, we...”

Sicilia, Portugalia, Dublin, Grecia sau Malta sunt doar câteva dintre destinaţiile în care Ana şi Ema au fost până acum alături de părinţii lor. Pe primul loc, în topul preferințelor se află zonele cu plajă, dar sunt înnebunite şi după resorturile în care există animale.

Adriana Cocic, travel blogger: „Cred că până la trei ani ei absorb cu totul diferit faţă de ce ne aşteptăm noi şi rămân cu mult mai multe lucruri decât ne-am aştepta. Sunt lucruri care nu se văd. Sunt conexiuni care se fac şi care o să-i însoţească toată viaţa şi cred că-i face mult mai deschişi.”

Adriana Cocic, travel blogger: „Pentru părinţii care nu au plecat încă în vacanţă, dar îşi doresc cred că cel mai important e să lase aşteptările acasă. Să se înarmeze cu multă răbdare şi să se lase cumva conduşi de cei mici pentru că noi am descoperit lumea foarte, foarte diferit din perspectiva Anei.”

Potrivit specialiştilor, tot mai mulţi români au început să călătorească împreună cu cei mici. Destinaţiile din zonele cu plaje rămân în topul preferinţelor, dar a crescut şi cererea de circuite turistice. Printre destinaţiile intercontinentale recomandate pentru vacanţele în familie se află Mexic, Republica Dominicană, Insula Bali, Cambodgia sau Thailanda. Preţurile încep de la 1500 euro de persoană şi pot ajunge până la 10.000 de euro, în funcţie de perioadă şi facilităţi.

Răzvan Pascu, consultat turism: „În resorturile acestea mari există facilităţi foarte multe pentru copii, inclusiv bone pentru bebeluşi. Deci dacă vrem să stăm fără niciun fel de griji există şi această posibilitate. Dacă este vorba de un copil până în doi ani cele mai multe companii aeriene fie nu îţi iau taxe, nu plăteşti nimic suplimentar, fie plăteşti o taxă foarte mică reprezentând o parte din taxele pentru aeroport. Dacă depăşeşte vârsta de doi ani, plăteşti mai puţin decât un bilet obişnuit, dar totuşi plăteşti un cost important. Legat de hotel, nu prea sunt probleme. În general hotelurile oferă pentru un copil gratuitate, iar dacă sunt doi copii există unele hoteluri în care nu esti acceptat decât dacă îţi cumperi o cameră mai mare. Deci există şi astfel de resctricţii.”

Printre alegerile părinţilor care vor să se relaxeze se numară şi vacanţele wellness and spa din India, Cuba sau Maldive. Preţul unei astfel de destinaţii variază între 2000 euro şi 8000 euro, în funcţie de numărul de zile şi serviciile speciale incluse.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri