Cetatea Râșnov are lift ca la Salzburg

Data publicării:
liftul rasnov

Construirea liftului cu cremalieră, un sistem cu bară dinţată des folosit în staţiunile montane din Austria sau Elveţia, a fost un proiect extrem de dificil, din cauza reliefului. În zonele greu accesibile, stâlpii de beton au fost instalaţi cu ajutorul unui elicopter.

Traseul liftului are o lungime totală de 165 de metri şi un unghi de înclinare de 37 de grade. Liftul face 12 curse pe oră, cu o viteză de 2,5 m pe secundă, iar în cabină pot fi transportate 20 de persoane.

10 milioane de lei a costat construcţia liftului, cea mai mare parte fiind bani europeni.

 

„Face parte dintr-un concept integrat pe lângă cetate care în trecut era singura atracţie turistică a oraşului Râşnov. Am început să gândim alte soluţii de agrement pentru turiştii care vin în Râşnov”, spune Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov.

„E ok din punctul de vedere al priveliştii, ar fi ok pentru oamenii cu dizabilităţii care nu au acces”, spune o vizitatoare.

„Ar fi mult mai uşor pentru copii, pentru turişti. E un pas, zic eu, totuşi suntem în 2015”, este de părere o altă turistă.

La fel de încântați sunt şi proprietarii pensiunilor din zonă, care sunt siguri că afacerile lor vor prospera.

„Numărul (turiștilor - n.r.) va spori, va creşte, pentru că e ceva în plus. Pentru că deja avem ceva care să îl încânte, să vină cu plăcere, să transmită şi la alţii”, spune Nicu Nan, proprietarul unei pensiuni.

Potrivit estimărilor făcute de autorităţile din Râşnov, odată cu inaugurarea liftului, de la 1 iunie, numărul turiștilor care vor veni la cetate va crește cu o cincime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri