Cine este miliardarul care a dat 110,5 milioane de dolari pe un tablou Basquiat

Data actualizării: Data publicării:
yusaku-maezawa

Yusaku Maezawa este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Japonia şi tocmai a plătit la o licitaţie suma de 110,5 milioane de dolari pentru a cumpăra un tablou al pictorului Jean-Michel Basquiat, stabilind astfel un nou record mondial de preţ pentru operele acestui artist newyorkez, informează time.com citat de News.ro.

Pe lângă faptul că este un avid colecţionar de artă, Yusaku Maezawa are o avere netă estimată la 3,6 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. După achiziţionarea acelui tablou de Basquiat, presa internaţională a dorit să afle tot mai multe informaţii despre magnatul nipon.

Cum a făcut avere?

Yusaku Maezawa şi-a câştigat miliardele de dolari după ce a înfiinţat compania Start Today, care activează în industria comerţului electronic, în 1998, potrivit Forbes. Yusaku Maezawa este preşedintele şi directorul acestei companii, raportează Reuters. De asemenea, el a creat şi compania Zozotown, afirmă potrivit Forbes, care afirmă că Zozotown este cel mai mare magazin online din domeniul modei în Japonia.

Ce alte opere de artă a cumpărat?

Tabloul de Basquiat cumpărat de Yusaku Maezawa reprezintă cea mai scumpă pictură vândută vreodată de un artist american, potrivit CNN Money, însă aceasta nu este prima achiziţie pe care magnatul nipon o face în domeniul artelor. El a cumpărat recent un alt tablou de Basquiat, fără titlu, cu 57,3 milioane de dolari, precizează BBC. Printre celelalte achiziţii ale sale se află opere de Jeff Koons, Christopher Wool şi Richard Prince, cumpărate cu preţuri de ordinul a câtorva milioane sau zeci de milioane de dolari, afirmă BBC. Cotidianul Japan Times raportează că magnatul nipon a cheltuit 98 de milioane de dolari pentru a achiziţiona mai multe opere de artă în decurs de doar două zile, în 2016. În aprilie, Yusaku Maezawa a dezvăluit pentru Forbes că a început să cumpere şi să colecţioneze obiecte de artă în urmă cu 10 ani şi că apreciază în special arta contemporană.

Ce face cu operele de artă cumpărate?

BBC afirmă că Yusaku Maezawa este fondatorul Contemporary Art Foundation din Tokyo, o fundaţie care organizează două expoziţii în fiecare an. De asemenea, miliardarul japonez intenţionează să construiască un muzeu în Chiba, oraşul lui natal, aflat în apropiere de Tokyo, precizează Forbes. 

CNN Money raportează că, în aşteptarea inaugurării acelui muzeu, Yusaku Maezawa va accepta să împrumute tabloul lui Basquiat - care a stabilit un nou record mondial de preţ - unor muzee din lumea întreagă.

Yusaku Maezawa, născut pe 22 noiembrie 1975 este un om de afaceri japonez, cu o avere estimată la 3,6 miliarde de dolari. Magnatul nipon este divorţat şi are un copil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri