CONSILIER DE ETICHETĂ. Cine intră primul în restaurant?

Data publicării:
chelner restaurant


Karina Nagy, consilier de etichetă:

Cum este de preferat să intre un cuplu domn-doamnă pe uşa unui restaurant? În ziua de astăzi, este de preferat ca domnul să intre cu foarte mare grijă şi să protejeze doamna, la fel cum o făcea de pe vremea bunicii.

Astăzi nu mai există portarul la uşa restaurantului şi este de preferat ca domnul să aibă grijă şi de acest aspect. Prin urmare va deschide cu o mână uşa restaurantului, va intra lăsându-şi umărul cât de cât deschis către partenera lui, partenera va intra în spatele domnului. Deci bărbatul intră şi astăzi primul în restaurant, nu femeia.

După care se întoarce, ceea ce nu se întâmpla pe vremuri. Se întoarce către partenera lui şi are grijă să o conducă de mână sau de braţ în interior.

După care el va căuta cu privirea chelnerul care îi poate conduce către o masă, o va lăsa pe doamnă în spatele lui. El se va duce prima dată către masa respectivă, este de preferat să verifice cu doamna dacă îi convine acea poziţie în restaurant când ajunge la masă - și nu peste umăr, înainte să ajungă la masă, vorbindu-i aşa zeflemitor, în niciun caz. Ajungem împreună cu chelnerul la masă, domnul se întoarce către doamnă şi o întreabă: este în regulă această masă? Sau doreşti să căutăm o altă variantă? Dacă doamna aprobă, se aşează la masa respectivă. Dacă există chelner lângă doamnă, doamna va fi aşezată pe scaun cu ajutorul chelnerului, care îi va ţine scaunul.

În cazul în care - se şi întâmplă asta în România, foarte des - chelnerul are o treabă mai importantă de făcut: să alerge după meniurile care nu sunt pe masă sau în mâna lui, domnul va ajuta doamna să se aşeze, potrivindu-i scaunul. Acest gest e din zona de seducţie, nu din zona de bune maniere neapărat.

După ce sunt aşezaţi la masă, cei doi se vor uita pe meniuri şi în momentul în care se hotărăsc să comande, în niciun caz nu va ridica mâna doamna să o fluture înspre chelner, nu va striga, nu va ridica tonul, doamna nu va vorbi zgomotos, nici domnul nu va râde zgomotos ca să atragă atenţia celorlalţi din restaurant.

Este important ca doamna să fie poziţionată la masă cu spatele la intrarea în restaurant, tocmai pentru a nu acapara privirile tuturor celor care intră în restaurant.

Iar în cazul în care cei doi comandă, este de preferat - şi asta este o cutumă destul de veche - ca doamna să i se adreseze domnului atunci când alege din meniu ceea ce doreşte să consume şi nu direct chelnerului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri