Consilier de etichetă. Se poate întârzia la o cină între prieteni?

Data publicării:
asteptand la cina

Răspunde Karina Nagy, consilier de etichetă:

„Se obişnuieşte, în grupurile care frecventează cluburile sau petrecerile nocturne, ca persoanele care îşi doresc să fie considerate a avea statutul cel mai înalt, VIP-urile, care sunt aşteptate la petrecerea respectivă, să ajungă după două ore. Prin urmare, dacă îi invităm la 19, ei vor veni la 21. Uneori, chiar 21.30. De ce? Tocmai pentru a-şi securiza un statut mai înalt în gaşcă (...). Tocmai pentru ca toată lumea să fie prezentă acolo şi toată lumea să îi primească cu braţele deschise. Însă, putem spune despre aceste persoane că sunt foarte timide şi categoric nu ar face faţă unei conversaţii dacă numărul celor invitaţi ar fi unul mic. Adică, dacă vin la această petrecere şi este doar gazda, hop! Ce subiecte de discuţie aş putea avea?...

Acum, din punctul de vedere al Codului de Bune Maniere, este politicos ca această vedetă pe care cu toţii o iubim şi o susţinem şi ne bucurăm de prezenţa sa să ne informeze cu un telefon dacă întârzie. Doar să ştim că este în siguranţă!

Asta înseamnă că este politicos ca această vedetă care s-a lăsat aşteptată, poate nu mănâncă nimeni până nu vin vedetele, dacă tot au fost aşteptate de toată lumea, este politicos să aducă ceva, un dar, care să recompenseze lipsa pentru acele ore: prăjituri, bomboane, licori de băut, care mai de care mai dulci sau mai interesante!

Cu un sfert de oră mai devreme vor veni doar persoanele care fac parte din culturi extrem de preocupate de această lipsă de politeţe datorată întârzierii. Spre exemplu, un neamţ niciodată nu va fi la ora fixă, ci mai devreme cu un sfert de oră. Pentru că tocmai astfel îşi declară politeţea.

În schimb, a întârzia un sfert de oră doar pentru a nu fi la ora fixă este caracteristic pentru noi, balcanicii. Prin urmare, balcanicii vor întârzia, puţin, măcar 5 minute, tocmai ca să dea gazdei un moment de respiro, presupunând că avem o gazdă extrem de politicoasă şi la ora fixă este gata totul, îi mai oferim un răgaz.

În concluzie: este politicos ca atunci când suntem invitaţi chiar într-un cadru prietenos, în gaşcă, între prieteni, la o cină, la o anumită oră, să mergem la oră fixă plus maxim un sfert de oră. Şi pentru orice fel de întârziere să telefonăm şi să anunţăm persoana respectivă (...) şi dacă întârzierea este un pic mai lungă, să aducem o recompensă!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri