Sari la conținut

CONTROVERSE. Muzeul Țăranului, acuzat de „propagandă homosexuală” de o parte a societății civile

Mai multe organizații neguvernamentale, asociații studențești, ale „meșterilor populari”, o parohie și teolog au inițiat o scrisoare de protest față de desfășurarea unui eveniment care marchează istoria LGBT (lesbian, gay, bisexual, transexual – n.r.) în incinta Muzeului Țăranului Român, din Capitală. Pe de altă parte, există o altă facțiune din societatea civilă care a aplaudat de ieri inițiativa conducerii instituției de cultură.

„Vă scriu în numele unei iniţiative a 24 organizaţii non-guvernamentale din toată ţara, care au redactat o scrisoare deschisă adresată directorului Muzeului Ţăranului Român, domnul Virgil Ștefan Nițulescu. În numele membrilor şi simpatizanţilor noştri îi cerem să renunţe la parteneriatul dintre instituţia pe care o conduce şi asociaţia „Accept” în vederea promovării lunii istoriei LGBT în incinta Muzeului”, se arată în mesajul semnat de Preşedintele Alianţei pentru Demnitate Naţională, Iulian Capsali.

Asistăm la o nefastă propagandă homosexuală, care dorește să se impună ca normalitate în opinia publică. Este, în fond, un act de reeducare publică a tinerilor mai ales, semănând în mod flagrant cu modul de propagandă totalitară, folosind doar expresii modificate, cum este aceea a „discriminării pozitive”; a acuzațiilor de „instigare la ură” etc. În același timp se diabolizează cei care nu sunt în acord cu ideologia acestor minorități sexuale care își promovează forțat în societate pseudo-valorile”, susțin semnatarii scrisorii.

Virgil Nițulescu: „MȚR are scop cultural, noi nu facem propagandă, nici homosexuală, nici heterosexuală”

Contactat telefonic de digi24.ro, Virgil Nițulescu a subliniat faptul că nu există niciun contract de parteneriat între instituția pe care o conduce și asociația Accept și a declarat că nu poate confirma dacă evenimentul „Luna istoriei LGBT” va avea loc. În plus, el a apreciat reacția organizațiilor drept una discriminatorie.

„Nu există acest contract între muzeu și organizația Accept, deci nu avem la ce contract să renunțăm. În ceea ce privește formulările din scrisoarea deschisă, le consider discriminatorii”, a precizat Virgil Nițulescu.

Directorul MȚR a spus că se abține să se pronunțe dacă reacția organizațiilor este în neconcordanță sau încalcă legislația din România și din alte țări ale Uniunii Europene privind discriminarea pe criterii de orientare sexuală, ceea ce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ar putea constata.

Muzeul Țăranului Român are scop cultural, noi nu facem propagandă, nici homosexuală, nici heterosexuală. Noi facem proiecte culturale, nu propagandă, nici politică, nici religioasă”, a subliniat Virgil Nițulescu.

„Nu pot să confirm dacă va avea sau nu loc evenimentul. Eu nu fac cenzură în ceea ce privește proiecțiile de film”, a precizat directorul MȚR.

„BRAVO” de la ActiveWatch

Pe de altă parte, departamentul Antidiscriminare din cadrul Asociației de Monitorizare a Presei - ActiveWatch au transmis ieri un „BRAVO” pentru cei ce găzduiesc Luna istoriei LGBT.

Salutăm inițiativa Muzeului Țăranului Român de a găzdui evenimentele culturale din cadrul programului „Luna Istoriei LGBT”, organizate de ACCEPT România. În opinia noastră, conducerea instituției dă astfel dovadă de deschidere culturală. Suntem conștienți că există voci care, ignorând fundamentele drepturilor omului, critică echipa Muzeului Țăranului Român pentru asocierea cu aceste evenimente. Noi suntem alături de această echipă!”, a transmis ActiveWatch.

„Luna Istoriei LGBT este un eveniment care se petrece simultan în 8 tări europene, printre care și România, și are ca scop explorarea vieții și a culturii LGBT prin proiecții de filme, expoziții de artă, teatru, discuții, ateliere de educație non-formală. Considerăm că este un eveniment cultural important, în spiritul diversității și al respectului de oameni”, arată organizația

„Sperăm că echipa Muzeului Țăranului Român să nu se lase intimidată în niciun fel de mesajele de denigrare apărute în ultimele zile în mai multe publicații online care promovează opinii de extremă dreaptă”, se conchide în comunicatul ActiveWatch.

„Se diabolizează cei care nu sunt în acord cu ideologia acestor minorități sexuale”

În scrisoarea de protest, semnatarii apreciază manifestarea drept o „nefastă propaganda homosexuală”.

„Asistăm la o nefastă propagandă homosexuală, care dorește să se impună ca normalitate în opinia publică. Este, în fond, un act de reeducare publică a tinerilor mai ales, semănând în mod flagrant cu modul de propagandă totalitară, folosind doar expresii modificate, cum este aceea a „discriminării pozitive”; a acuzațiilor de „instigare la ură” etc. În același timp se diabolizează cei care nu sunt în acord cu ideologia acestor minorități sexuale care își promovează forțat în societate pseudo-valorile”, susțin semnatarii scrisorii.

„Nimeni nu dorește o stigmatizare a homosexualilor. În intimitatea omului nu are nimeni voie să-i impună voința, atâta vreme cât nu sunt lezate drepturile copiilor sau ale animalelor. Însă asistăm la un veritabil asalt propagandistic al homosexualității, pentru a face din acest act anormal, împotriva firii, unul care să fie impus ca normal în ochii opiniei publice. Prin acceptarea ca normală a homosexualității, vedem deja ce se întâmplă în țări așa-zis „mai avansate”: impunerea căsătoriei între persoane de acelasi sex, urmând chiar și adopția copiilor de către acestea. Menirea Muzeului Ţăranului Român este aceea de a promova spiritualitatea și implicit valorile tradiționale ale neamului românesc”, se arată în scrisoare, care face referire și la faptul că isntituția este finanțată din bani publici.

Semnatarii acesteia sunt: Alianţa pentru Demnitate Naţională – Preşedinte Iulian Capsali, Asociatia „Basarabii” – Preşedinte Eduard Dumitrache, Alianţa Familiilor din România – Director Bogdan Mateciuc, Liga Studenților de la Universitatea Bucureşti, Asociaţia Mesterilor Populari din Moldova, Iaşi – preşedinte Marcel Lutic, Asociaţia Pro Vita Bucuresti - Preşedinte Bogdan Stanciu, Parohia Căueşti, Iaşi - Preot Paroh Bogdan Sârbu, Liga de Utilitate Publică – Preşedinte Rafael Udriste, Asociaţia Christiana – Preşedinte Prof. dr. Pavel Chirilă, Revista Orthograffiti, Asociatia Tinerilor Ortodocsi „Orthograffiti”, Asociaţia HRISDORIA - Preşedinte Augustin Câmpean Dorin, Asociatia Civică a Tinerilor Creştin Ortodocşi Români - Presedinte Bogdan Ivan, Asociaţia George Ogăraru pentru Cultură şi Sport – Vice Preşedinte Andreea Ogăraru, Liga Distributistă Română „Ion Mihalache” - Ovidiu Hurduzeu, Fundația „Sfânta Irina”, Asociația „Ortodoxia Tinerilor” - Claudiu Bălan, Preot Dinu George - Parohia Tâncăbești, Snagov, Ilfov, Asociatia „Prietenii de Familie”, Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”, Asociatia „Bucovina Profundă” - Suceava, Fundatia „Sfintii Martiri Brancoveni” - Suceava, Revista „Familia Ortodoxă”, Asociaţia Predania, Paul Tecuceanu – jurnalist, Laurentiu Dumitru – teolog.