Cricova, orașul subteran al vinurilor

Data publicării:
cricova strada dionis

Cramele Cricova sunt un punct de referinţă pentru cine merge în vizită în Republica Moldova. Plimbarea în beciurile aflate până la o adâncime de 100 de metri se poate face cu maşina personală, sau cu un trenuleț turistic.

Vizitarea Orașului Subteran unde se păstrează, la o temperatură constantă de 14 grade Celsius, 20 de milioane de litri de vin începe de pe strada Cabernet, unul dintre cele mai populare vinuri roșii din întreaga lume.

În acest paradis al vinurilor roșii, albe, seci, dulci ori spumante, aproape fiecare soi are propria stradă.

Denis Alexeev, administrator Crama Cricova: Drumul vinului este calea de legătură între spațiul fabricii spumantelor clasice și fabrica vinurilor de calitate. Deci, suntem într-un imens oraș vinicol subteran. Numără peste 120 de kilometri de străzi.

Traseul turistic are doar 6 kilometri, cu galerii înalte de trei metri şi late de şase metri. Loc destul ... cât să afli povestea locului.

Elena Lemnaru, ghid: Aceste galerii au fost la început pur și simplu niște mine de extragere a pietrei de calcar. Din această piatră de calcar s-au construit și orașele noastre principale, precum Chișinău, Cricova. Pierderile de vin aici sunt de zece ori mai mici decât păstrarea aceluiași vin la suprafață.

În inima beciului e perla producţiei. Vinul spumant, fabricat după metoda celei mai bune şampanii franţuzeşti. Este nevoie de trei ani de tehnici speciale pentru ca în sticle să se formeze bulele fine şi parfumate.

Elena Lemnaru, ghid: Sticla se poziționează în poziție orizontală în aceste standuri speciale, pupitre speciale și la fiecare două zile femeile, remiorii care lucrează aici învârtesc sticla la un unghi de 45 de grade. Astfel timp de opt săptămâni sticla capătă o poziție verticală. Fiecare femeie, pe zi, este capabilă de a roti aproximativ 35.000 de sticle.

Un alt loc special este depozitul de vinuri de colecție, care are peste un milion de exponate. Evident, există şi aici un clasament.

Denis Alexeev, administrator Crama Cricova: Aceasta este un unicat în lumea întreagă fiind făcute doar o sută de sticle de firma MO David în anul 1902 și la moment a fost deja o propunere de a o vinde cu peste o sută de mii de dolari.

Am auzit de la un prieten care a fost aici acum doi ani și ne-a recomandat să venim aici. Şi suntem fericiți că am făcut asta.

Sunt a doua oară în Basarabia și data trecută nu am fost. Ce să zic, e foarte interesant și foarte tare. Și merită, clar merită.

Unic în lume, am fost în mai mult de o sută de țări de pe glob și e prima oară când văd ceva așa de frumos și impresionant. Și cu siguranța o să îl recomand și celor din țara mea pentru a veni în vizită. - De unde sunteți? - Sunt din Tunisia”, spun vizitatorii.

Embargoul rusesc a ajutat vinul de peste Prut să ajungă pe piața europeană, asiatică şi americană. Bun prilej pentru a completa relansarea domeniului cu turismul viniviticol. Iar Cricova este placa turnantă a acestuia.

Alexandru Juraveli, președintele ANAT: Cramele unicat în lume este una, a doua, gustul vinului la un nivel foarte înalt în schimb cu un preț foarte redus . Turiștii chiar se miră cum pot să procure un vin cu doi euro atât de gustos.

Dumitru Munteanu, Asociația Viei și Vinului din Republica Moldova: Cu 10 ani în urmă când veneam la o expoziție internațională, mulți întrebau de unde sunteți și noi le vorbeam de Republica Moldova, întrebau de unde e. Deseori în ultimul timp, wow, adică nu m-am așteptat că în Moldova puteți să aveți așa vinuri de top, top calitate.

Uimire justificată dacă adăugăm că, un tur al galeriilor săpate în calcar costă între 15 şi 70 de euro, în funcţie de opţiunile pentru o vizită simplă sau una completată cu mâncare şi degustări de vinuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri